Geen gouden bergen binnen handbereik

Letselschadeadvocaten waarschuwen nabestaanden MH17 voor mooie beloftes

MARNO DE BOER

Buitenlandse advocaten benaderen nabestaanden van de vliegramp met vlucht MH17 om een hoge schadevergoeding te claimen. Nabestaanden van zes Nederlandse slachtoffers sloten zich al aan bij de claim tegen rebellenleider en voormalig Russisch inlichtingenofficier Igor Girkin, vertelde de Amerikaanse advocaat Floyd Wisner vorige week in het actualiteitenprogramma EenVandaag.

Nederlandse letseladvocaten waarschuwen voor mooie buitenlandse beloften. Nabestaanden kunnen beter wachten op het resultaat van collectieve onderhandelingen met luchtvaartmaatschappij Malaysia Airlines, zegt letselschadeadvocaat Sander de Lang, lid van het 'kernteam' van zes Nederlandse kantoren dat nabestaanden van 150 slachtoffers bijstaat.

"Advocaten die in plaats van op uurtarief op basis van succes werken - no cure no pay - bedingen dat ze bij succes 35 procent van de uitgekeerde schadevergoeding krijgen. Maar Malaysia Airlines heeft al aansprakelijkheid aanvaard en toegezegd alle advocaatskosten in het onderhandelingsproces te betalen. Een luchtvaartmaatschappij biedt in dit soort zaken in beginsel één uniforme regeling aan alle nabestaanden aan. Als je dan iets getekend hebt bij een advocaat die op succesbasis werkt, verlies je een derde van je geld."

Het kernteam is lang terughoudend geweest om naar buiten te treden, zegt De Lang. "De nabestaanden vinden het al vervelend genoeg dat ieder detail over de ramp tot ophef leidt. Maar nu de voorschotten door Malaysia Airlines zijn uitbetaald, komen we in de fase van onderhandelen over de definitieve schadevergoeding."

Volgens De Lang biedt de constructieve opstelling van de luchtvaartmaatschappij hoop. Het voorschot van 50.000 dollar per slachtoffer mogen de nabestaanden sowieso houden, ook als hun uiteindelijke vergoeding lager uitvalt. De Lang was betrokken bij de afwikkeling van de Schipholbrand (2005) en de crash van een toestel van Turkish Airlines op Schiphol in 2009 en die van een Libisch vliegtuig met veel Nederlanders aan boord in 2010.

De schadeafhandeling bij grote internationale rampen gebeurt vrijwel altijd via onderhandelingen, is zijn ervaring. "Het internationale recht bepaalt dat schade wordt vergoed, maar niet volgens welk rechtssysteem dat dient te gebeuren. Ieder land heeft eigen regels over wie zich nabestaande mag noemen en wat je kunt claimen. Nederland kent in tegenstelling tot veel andere landen bijvoorbeeld geen smartegeld bij overlijden. Dus als ik in één land een proces zou beginnen, dan zullen er altijd bepaalde schadeposten niet worden vergoed."

Dat weerhoudt 'succesbasis-advocaten', vaak gepokt en gemazeld in de Amerikaanse claimcultuur, er niet van om nabestaanden te benaderen. De Lang: "Mensen worden met mooie verhalen gelokt. Maar omdat dit soort zaken vaak aan de onderhandelingstafel worden opgelost, zijn er weinig rechterlijke uitspraken uit het verleden die juridische zekerheid bieden. We hebben natuurlijk ook uitgezocht of er een makkelijke rechtsgang naar gouden bergen was. Als een rechtsgang betere resultaten oplevert doen we dat natuurlijk."

Het is voor De Lang lastig om weerwoord te bieden aan de claimspecialisten. Advocaten die bij onderhandelingen betrokken zijn, mogen niets over de inhoud naar buiten brengen. "Om ervoor te zorgen dat beide partijen vrijuit kunnen spreken mag de informatie niet in een latere rechtszaak worden gebruikt", vertelt De Lang. "Stel dat we bijna een akkoord hebben en het uiteindelijk stukloopt op een detail, dan mag ik in de rechtbank niet zeggen 'U doet over dat punt nu moeilijk, maar een maand geleden wilde u nog zonder morren betalen'."

Het is lastig om die zwijgplicht uit te leggen aan nabestaanden, merkt hij. "Die willen graag de stand van zaken weten. Mensen zien mij als hun advocaat, en vinden het vreemd dat ik niks kan zeggen. Succesbasisadvocaten kunnen cliënten nu iets voorspiegelen dat wij in de onderhandelingen wellicht allang bedongen hebben."

Wacht nog even met een rechtsgang, en neem dan eventueel een advocaat die op succesbasis werkt, is het devies van De Lang. "Als mensen niet tevreden zijn met het uitonderhandelde aanbod, kunnen ze dat altijd afslaan en zelf verder procederen. Maar mijn ervaring is dat mensen het accepteren, ook omdat ze hun rouwproces willen afsluiten."

Bij een vervolgfase, zoals het aansprakelijk stellen van diegene die de raket waarmee vlucht MH17 is neergehaald heeft afgeschoten, kan werken op succesbasis wel zinnig zijn", zegt De Lang.

"Stel dat je schade op Rusland wilt verhalen, dan is het wellicht fair om de onzekere kans op succes met een advocaat te delen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden