Geen glitterpakjes op eerste beursdag Endemol

Van onze redactie economie AMSTERDAM - De lancering van het 'volksaandeel' Endemol op de Amsterdamse effectenbeurs is gisteren ingetogen verlopen. Had het publiek een spetterende show verwacht, met dames in glitterpakjes en rookwolken en sterrenregens; niets van dat al.

Wie een aandeel Endemol had weten te bemachtigen kon wel privé een feestje vieren: de koers steeg de eerste dag meteen met 8,50 gulden.

De beursdirectie had van tevoren al aangekondigd dat de pers niet hoefde te rekenen op een groots evenement. Alleen komiek André van Duin verzorgde een kleine voorstelling. Hij becommentarieerde de ondertekening bij de beursgang en keek mee toen de eerste orders bij de hoekman binnenkwamen.

Volgens insiders was de hele introductie met opzet bescheiden gehouden. De belangstelling voor het aandeel Endemol was de afgelopen week enorm. Een te snelle koersstijging kan echter het vertrouwen van 'trouwe' beleggers in een fonds schaden. Onder druk van speculanten kan de koers snel oplopen, maar vervolgens weer fors inzakken.

ABN Amro Rothschild, de bank die de emissie voor Endemol verzorgt, heeft van het amusementsconcern toestemming gekregen om - wanneer nodig - naast de geplande 9,7 miljoen aandelen, nog eens 1,45 miljoen aandelen extra op de markt te zetten. Volgens insiders is die extra uitgifte inmiddels al in gang gezet, om de snelle koersstijging wat te dempen.

De emissie van de aandelen Endemol is 25 keer overtekend. Naast institutionele beleggers toonden 75 000 mensen interesse in het aandeel. Vooraf werd de uitgiftekoers geschat tussen de 44 en de 48 gulden. Dat werd 48 gulden. De eerste koers kwam al 7,80 gulden hoger uit, op 55,80. Meteen zagen veel speculanten hun kans, en probeerden al kopend en verkopend zoveel mogelijk winst uit het nieuwe aandeel Endemol te halen. Volgens een beurshandelaar haalden niet alleen particulieren snel hun winst, zelfs enkele institutionele beleggers gedroegen zich als koopjesjagers. De enorme omzet van 7,3 miljoen stuks is daar ook een indicatie van. Uiteindelijk sloot het aandeel op 56,50, dat is 8,50 boven de uitgiftekoers.

Endemol-topman R. Hendriks maakte gisteren bekend dat het personeel van Endemol (zo'n 1 600 mensen) voorrang heeft gekregen bij de toewijzing van de aandelen. Van de 9,7 miljoen aandelen die Endemol allereerst op de markt zet, zijn bovendien 5,3 miljoen stuks afkomstig van Joop van den Ende, John de Mol en Willem van Kooten zelf. Van den Ende en De Mol brengen daarmee hun belang in de onderneming terug van 95 naar 63 procent.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden