Geen geurkaarsen of tafelkleden op tuindagen Bingerden

© George M. Otter Beeld
© George M. Otter

Planten zijn op tuinbeurzen vaak ver te zoeken. Tuinaccessoires zijn er daarentegen volop. De dames van Bingerden doen het anders. Op hun tuindagen komt tuintroep er niet in, zij gaan voor planten.

Hanneke van Dijk

Het is voor echte tuinmensen elk jaar weer een feest om de Internationale Kwekerijdagen van Bingerden te bezoeken. Geïnspireerd door de Chelsea Flower Show in Engeland en Les Journées des Plantes in Courson in Frankrijk besloten de eigenaresse van Bingerden, Eugénie van Weeden en haar dochter Constance, zestien jaar geleden iets dergelijks op hun landgoed te organiseren.

Ze nodigden in 1994 de coryfeeën Piet Oudolf, Romke van de Kaa en wijlen Rob Leopold uit voor de lunch en legden hen het idee voor. Deze peetvaders van de kwekerijdagen vonden het een geweldig idee en de dames, die precies wisten wat ze niet wilden - geurkaarsen en tafelkleden - oriënteerden zich daarna verder in binnen- en buitenland.

Ze gaan voor kwaliteit en dat wordt in Nederland op tuinshows niet meer geboden, vindt vaste plantenkweker Coen Jansen. Hij is een van de deelnemers van het eerste uur. Het aantal standhouders is in de loop der jaren van 35 naar 90 gegroeid. Rita van der Zalm, de bekende specialist in verwilderingsbollen, heeft altijd met veel plezier op Bingerden gestaan. Ze heeft nu al twee jaar geen kraam meer omdat ze haar zaak heeft overgedaan. Maar ze komt er nog wel.

Het is uit idealisme gestart vertelt ze, de kwekers verkochten toen nog niet rechtstreeks op markten en plantendagen. Op Bingerden ontdekten zij dat bezoekers enthousiast waren en voor de idealen van de kwekers geld overhadden. "Je wist pas toen dat je iets te betekenen had voor de bezoekers. De veel te vroeg overleden Rob Leopold was een verbindende factor. Hij was de grote stimulator, als Rob belde dan was je als kweker minstens een uur kwijt en vele inzichten rijker."

Elk jaar hebben de kwekerijdagen een thema. Dit jaar jaar is het 'Klimmers en Kruipers, Up & Over'. Over dit thema worden verschillende lezingen gegeven. Coen Jansen vertelt over 'Bodembedekkers op de helling'. Hij houdt niet van het woord bodembedekkers en vindt het een alibi om van onaantrekkelijke planten heel veel bij elkaar te zetten.

Rita van der Zalm breekt met haar lezing 'Bloembollen tussen kruipers en klimmers' een lans voor hoge trompetlelies. Klimmende bloembollen bestaan niet, zegt ze, gloriosa's daargelaten, maar die wil ze niet aanprijzen.

Wie de kwekerijdagen bezoekt mag ook de tuinen van Bingerden bekijken. Bingerden is een historische buitenplaats gelegen aan de IJssel, net buiten het dorp Angerlo in Gelderland en sinds 1660 is het in het bezit van dezelfde familie. Op de plaats waar vroeger de formele tuin lag, vinden we nu 'het stijve tuintje' met strak geschoren taxushagen, die de coulissen vormen voor het geleende landschap. Eind achttiende eeuw werden de tuinen opnieuw aangelegd in de Engelse landschapsstijl met waterpartijen en boomgroepen. Huis Bingerden werd in 1945 door de Duitsers in brand gestoken en het is in 1958 herbouwd.

De oude moestuin werd gerestaureerd en is een feest van groenten en bloemen. De hele familie is bijzonder bij het landgoed betrokken en vindt het behoud bijzonder belangrijk. Het geld van de kwekerijdagen wordt teruggepompt in de tuin.

Wat zijn dat nou voor mensen die de kwekerijdagen bezoeken, vraagt u zich wellicht af? "Ik zie je wel op Bingerden", hoor je echte tuinmensen tegen elkaar zeggen. Wie eenmaal op Bingerden geweest is gaat elk jaar. De bezoekers gaan voor de sfeer, voor de bijzondere planten, voor de lekkere happen, voor het gigantische aanbod aan groene boeken waar de boekwinkel Architectura & Natura uit Amsterdam garant voor staat. Ze gaan voor de mooie en degelijke tuingereedschappen van Sneeboer en De Wiltfang.

Ver weg? Als je alle bijzondere kwekerijen in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk apart wilt bezoeken dan moet je veel verder rijden en hier zie je ze allemaal bij elkaar.

Kakkineus? Misschien een beetje, maar om met Rita van der Zalm te spreken: de tuinmens is een eenvoudig mens, zonder drukte en met rechte haren. Het leuke van Bingerden vond ze altijd dat je een paar dagen in een sprookje stond. De mensen op zo'n landgoed zijn zo beleefd en vriendelijk. Kwam je buiten de poort dan stortte het normale leven zich weer op je. En hebben we niet allemaal iets van Hyacinth in ons, Hyacinth Buckett uit de populaire BBC-serie 'Keeping up Appearances'?

Internationale Kwekerijdagen Bingerden 201: 17, 18 en 19 juni van 10 tot 18 uur (www.bingerden.com)

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden