Geen gereis meer voor de radiotherapeut

Toepassing van informatietechnologie in de zorg staat nog in de kinderschoenen. Schijnbaar eenvoudige zaken, zoals vergaderen per tv of telefonisch consult, zijn nog niet grootschalig van de grond gekomen. Maar bij het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven en het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond zijn ze een flink eind op weg.

door Wilfried van der Bles

Elke woensdagmiddag klokslag vijf uur gebeurt het. In een kleine vergaderruimte van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven floepen voor de consulent radiotherapie twee beeldschermen aan.

Op het scherm rechts verschijnt een zaaltje in het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond, ruim tien kilometer verderop. Daar zit het oncologisch team klaar voor de vergadering. In het komende uur zal het team zo'n vijftien tot twintig moeilijke 'kankergevallen' voorleggen aan de gespecialiseerde consulent van het Catharina Ziekenhuis. De gegevens uit de patiëntendossiers, röntgenfoto's en scanbeelden zijn via een aparte, beveiligde lijn haarscherp zichtbaar op het scherm links van de consulent. In Helmond zien de medici diezelfde gegevens tegelijkertijd op een groot scherm. Op een apart scherm is de consulent in beeld.

“Dit project van het Catharina en Elkerliek ziekenhuis is voor ons een 'witte raaf', een voorbeeld van hoe het ook in de rest van Nederland moet. De bedoeling is dat andere regio's en andere vakgebieden dat navolgen. Wij zijn er om dat te stimuleren“, zegt ir. Ed Mos. Hij werkt voor de Stichting Nederland BreedbandLand (NBL), een samenwerkingsverband van het ministerie van economische zaken en het bedrijfsleven.

Het is Mos' taak om te inventariseren aan welke producten de zorgsector behoefte heeft, en diezelfde zorgsector dan warm te maken voor de breedbandige toepassingen die de industrie kan leveren.

Het Catharina Ziekenhuis heeft een centrumfunctie in Zuidoost-Brabant en Noord-Limburg. Het biedt topklinische zorg op het gebied van cardiologie, oncologie en radiotherapie. De 'markt' bestaat uit 1,1 miljoen inwoners. Omliggende ziekenhuizen sturen hun 'moeilijke' patiënten door naar het Catharina Ziekenhuis. De negen radiotherapeu-ten krijgen 3500 nieuwe patiënten per jaar te verwerken. Dat aantal zal met de vergrijzing toenemen.

Twee jaar geleden werd besloten om bij oncologie een experiment te beginnen met teleconsultatie. Het Integraal Kankercentrum Zuid gaf daartoe de aanzet. Inmiddels is deze vorm van vergaderen normaal gebruik geworden. Radiotherapeute Hetty van den Berg is enthousiast over de voordelen: “Tot voor twee jaar reisden wij vanuit Eindhoven elke week langs de tien ziekenhuizen in onze regio. Dat hoeft straks niet meer. Ik denk dat met al dat reizen een fulltime radiotherapeut gemoeid was. We besparen dus menskracht en geld. Voordeel is ook dat we met onze nieuwe werkwijze kunnen voorkomen dat een patiënt hier geheel overbodig naar toekomt voor bestraling.“

Inmiddels zijn de cardiologen ook al enthousiast aan het teleconsulteren geslagen. In het noorden en midden van het land zijn vergelijkbare initiatieven genomen. En zo moet de beveiligde verbinding tussen ziekenhuizen die zich nu nog her en der regionaal ontwikkelt, uiteindelijk leiden tot een landelijk net waarop de hele zorgsector is aangesloten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden