Geen gepolder tijdens Zweedse verkiezingen

*De verkiezingscampagne in Zweden ging niet over de euro. En niet oer de Navo, en ook niet over kernenergie. En toch zijn dat onderwerpen waarover de Zweden de komende jaren zware beslissingen moeten nemen. Handhaven zij in het veranderende Europese veiligheidsperspectief hun neutraliteit? Hoe stappen ze af van kernenergie, iets waartoe eerder al werd besloten?

En vooral: voeren ze de euro in? Premier Göran Persson is een overtuigde eurofiel maar tijdens de verkiezingscampagne was dat wel het laatste waarover hij het wilde hebben. Het verzet onder de 6,6 miljoen Zweedse kiezers tegen de invoering van de Europese munt in zijn land is nog altijd groot.

De sociaal-democraten van Persson zijn officieel voor, maar in feite verdeeld. Zelfs in zijn kabinet zitten openlijke tegenstanders. Ook de socialisten en de groenen, waarmee de sociaal-democraten in het parlement samenwerken, zijn tegen. Rechts in Zweden is ook verdeeld.

Persson heeft eerder gezegd dat hij, als hij wordt herkozen, in 2003 een referendum over de invoering van de euro zal organiseren. Links en rechts zijn stilzwijgend overeengekomen om het debat tot die tijd te laten rusten.

Rechts is het over veel andere onderwerpen wel eens. Uitdager Bo Lundgren leidt een alliantie van de vier oppositiepartijen in de Riksdag, het Zweedse parlement: zijn eigen Gematigde Verenigingspartij (conservatieven), de Volkspartij Liberalen van Lars Leijonborg, de Christen-democraten en de Centrum Partij, een partij die het vooral moet hebben van boeren en kleine middenstanders. De alliantie heeft een gemeenschappelijk 'veranderingsprogramma' aan de Zweedse kiezer voorgelegd. Dezelfde combinatie van partijen regeerde al eens eerder: van 1991 tot 1994.

De Sociaal-democratische Arbeiderspartij van Persson regeert alleen. De partij trad voor het eerst aan in 1932. Sinds de Tweede Wereldoorlog heeft zij het roer maar twee keer uit handen moeten geven: van 1976 tot 1982 en van 1991 tot 1994. In de Riksdag werken de sociaal-democraten samen met de Linkse Partij (socialisten, voormalige communisten) en de Milieupartij de Groenen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden