Geen gemeente lijkt de wietpas nog te willen

Coffeshop in de Oude Hoogstraat in het centrum van Amsterdam. Beeld ANP
Coffeshop in de Oude Hoogstraat in het centrum van Amsterdam.Beeld ANP

De gemeente Utrecht wil niet dat de zogenoemde wietpas wordt ingevoerd in de stad. Burgemeester Aleid Wolfsen zal dat duidelijk maken bij de toekomstige minister van Veiligheid en Justitie, beloofde hij de gemeenteraad. Ook in andere steden stuit de omstreden pas op verzet.

Redactie

Een grote meerderheid van de raad vindt de wietpas 'een slecht plan.'
'De ervaringen in het zuiden liegen er niet om. Meer overlast en toename van criminaliteit en illegale straathandel', aldus Rachel Crowe van D66 gisteravond.

Utrecht vindt dat de tijd en inzet die de invoering van een wietpas zou kosten beter aan andere vormen van criminaliteit besteed kan worden. De vierde stad van Nederland 'wil dit standpunt meegeven aan de informateurs', aldus de raad.

Grote steden
Naast Utrecht zijn alle grote steden in Nederland tegen de invoering van de wietpas. Amsterdam, Rotterdam en Den Haag zien de nieuwe regels niet zitten. Burgemeester Aboutaleb liet eerder deze week aan de NOS weten dat de pas niet werkt en in de toekomst ook niet zal werken. Het college van B&W in Den Haag ziet ook geen toegevoegde waarde in de wietpas. De burgemeester van Amsterdam, Van der Laan, zegt ook tegen de invoering van strengere regels te zijn.

De burgemeesters van acht Limburgse coffeeshopsgemeenten willen dat minister Ivo Opstelten van Veiligheid de landelijke invoering van de strengere gedoogcriteria voor coffeeshops uitstelt. In een brief aan de minister vragen ze die nieuwe regels die nu alleen in de drie zuidelijke provincies gelden op 1 januari nog niet in te voeren in de rest van Nederland.

Invoering
De wietpas werd door het Kabinet-Rutte in mei dit jaar ingevoerd in de zuidelijke provincies, Noord- Brabant, Limburg en Zeeland. De invoering leidde daar tot protesten van coffeeshopeigenaren en klanten. De drugshandel verplaatste zich vervolgens naar de straat. Dit leidde tot extra overlast in steden als Breda, Eindhoven, Maastricht en Roermond, is het bezwaar van burgemeesters.

In Roermond zijn er sinds de invoering van de wietpas 130 drugsgerelateerde aanhoudingen geweest. In Breda willen ze helemaal van de wietpas af en in Maastricht wil Burgemeester Onno Hoes dat de regels aangepast worden. Volgens hem moet elke gemeente de vrijheid krijgen om dat te doen.

Op 1 januari 2013 wordt de wietpas landelijk ingevoerd. Doel van de pas: het tegengaan van drugstoerisme. Buitenlanders mogen geen drugs meer kopen in coffeeshops (om voor een pas in aanmerking te komen, moet je Nederlands staatsburger zijn), en Nederlandse klanten moeten officieel geregistreerd worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden