Geen geleuter

De Tweede Kamer moet de Mediawet nog wel even veranderen, maar met een beetje geluk zullen oost- en noord-Nederland vanaf 1 januari kunnen afstemmen op Rebecca Radio, 's lands eerste commerciële radiostation met een regionaal karakter.

BIJDRAGEN: DORIEN PELS; RUTGER VAHL

Volgens directeur Gerard Ardesch van Boom Elektronische Media BV bestaat er met name onder jongeren grote behoefte aan een regionale radiozender. “De lokale radio trekt vooral luisteraars van boven de vijftig. Dan denk ik dus: in een bepaalde behoefte wordt niet voorzien.” Jongeren luisteren graag naar de radio, meent Ardesch, vooral naar commerciële stations als Radio 538 en Hitradio-Veronica. Met die twee zal Rebecca de concurrentieslag aangaan. “Met dit verschil dat wij ons op het regionale nieuws richten en inter-actief zijn. Dat wil zeggen: wij geven onze luisteraars de kans telefonisch op het nieuws te reageren.”

Rebecca Radio zal zich, volgens het persbericht, onderscheiden van de lokale en regionale omroepen door 'een constante kwaliteit' en een 'flitsende programmering'. Dit houdt volgens Ardesch in: “'s Ochtends een programma dat je denkt: hè, mijn dag begint lekker. Verder nieuws en non-stop muziek programma's zonder geleuter van disc-jockeys.” Een groot verschil met de lokale omroepen zal zijn dat je op Rebecca Radio geen streektaal zult horen. Ardesch: “Ik heb niets tegen een boers taaltje, het spreekt alleen niet aan bij jongeren.”

Tot slot: waarom heet het station Rebecca? “Dat heeft geen bijbelse achtergrond. Het ligt meer in de lijn van Veronica en Caroline. Een meisjesnaam, daar kun je je makkelijk mee identificeren.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden