Geen geld voor cultuur op Cuba

AMSTERDAM - Het Prins Claus Fonds heeft besloten geen subsidie te geven aan de achtste Biënnale van Havana, een tweejaarlijks cultureel evenement dat in november wordt gehouden. Reden is de toegenomen repressie door de Cubaanse regering.

door Edwin Koopmans

,,Het fonds meent dat het ongepast zou zijn samen te werken met een regering die een beleid voert van grove onderdrukking'', aldus het Prins Claus Fonds in een morgen te publiceren persbericht. De beslissing is een reactie op het oppakken en veroordelen van 75 schrijvers, journalisten en activisten in maart. ,,Alle veroordeelden waren betrokken bij het kritische Cubaanse culturele en maatschappelijke veld'', aldus het fonds. De organisatie van de Biënnale, een internationale niet-Westerse kunstmanifestatie, is aan de Cubaanse regering gelieerd en heeft geen afstand genomen van de repressie. ,,Hierdoor ziet het Prins Claus Fonds zich genoodzaakt af te zien van samenwerking.''

Het fonds heeft de reden voor het besluit al in juni aan de Cubanen meegedeeld. Concrete bedragen waren toen nog niet bekend. Voor de vorige Biënnale werd 90000 euro uitgetrokken, waarmee het fonds een forse financier was. ,,Het is moeilijk in te schatten wat dit voor de Biënnale betekent'', zegt een medewerkster van het fonds. ,,Maar het expliciet noemen van de reden is natuurlijk heel pijnlijk.'' In 1999 gaf het fonds een prijs aan het Cubaanse culturele tijdschrift Vitral, vrijwel het enige blad dat niet door de staat wordt uitgegeven.

Ook de ontwikkelingsorganisatie Hivos heeft financiering van de Biënnale opgeschort. ,,De Biënnale is een paradepaardje van de Cubaanse overheid'', zegt woordvoerster Anneke Oosterhuis. Hivos heeft zijn argumenten niet expliciet aan de Cubanen meegedeeld. Formele reden voor de afwijzing was 'de kwaliteit van de aanvraag en beperktheid van het budget'. ,,Maar voor een goed verstaander was het duidelijk'', aldus Oosterhuis.

Sinds de massa-arrestaties in maart en de executie van drie bootkapers die van het eiland wilden vluchten, is de Cubaanse regering in een internationaal isolement terechtgekomen. De relaties met de Europese Unie verkeren op een dieptepunt. Eind juli liet Castro weten niet meer geïnteresseerd te zijn in hulp uit Europa. Alleen particuliere organisaties zouden nog welkom zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden