Geen geknuffel in de Rozentuin

WASHINGTON - Het wordt propvol vanmorgen in de Rose Garden achter het Witte Huis. Met een centimeter waren Witte Huis-functionarissen tijdens het weekeinde bezig de oppervlakte van het grasveld op te meten om vervolgens te berekenen hoeveel zitplaatsen er beschikbaar zijn.

JAAP VAN WESEL

De gastenlijst op het feest dat president Bill Clinton vandaag gaat bouwen wordt steeds groter. Alle oud-presidenten zijn uitgenodigd - alleen Carter en Bush zullen komen - een elftal ministers van buitenlandse zaken, het hele diplomatieke corps, het voltallige Congres met aanhang, Amerikaanse joodse en Arabische leiders, Israelische en Palestijnse jongeren die - afzonderlijk - in Amerika op vakantie zijn en nu 'van de weg geplukt zijn' om als symbool dienst te doen voor een betere toekomst.

Dit alles rechtstreeks op de tv in honderd landen. De New York Times meldt dat er in het Witte Huis een lichte vorm van hysterie heerst als gevolg van Clintons royale 'hoe meer zielen hoe meer vreugde'-besluit. Dat levert niet alleen ruimtegebrek op het gazon, maar ook veiligheidsproblemen. De pers moet dan ook al om zes uur 's morgens aanwezig zijn voor een plechtigheid die om 11 uur begint en een uur zal duren.

Een van de meest intrigerende vragen is of Arafat in zijn revolutionaire olijfgroene battle dress naar het Witte Huis zal komen met kaffiyah, de Palestijnse hoofddoek op zijn hoofd, of in een net grijs pak met een das, zoals de anderen. Nabil Sjaat, de naaste medewerker van Arafat, zei op de televisie dat de PLO-leider wel heel erg aan zijn tenue gehecht is. Ook is het onwaarschijnlijk dat Arafat des avonds bij het formele diner een smoking zal aantrekken. Deskundigen zeggen dat het voor zijn eigen achterban een ernstige fout zou zijn juist zijn gevechtstenue in te wisselen voor het diplomatenpak.

Maar hoe moet het dan met het pistool dat hij altijd zichtbaar op zijn heup draagt? Een juridisch probleem, want in de stad Washington is het dragen van vuurwapens zonder vergunning verboden. Het is natuurlijk ondenkbaar dat Arafat gefouilleerd wordt op wapenbezit. Nabil Sjaat denkt niet dat hij Arafat ertoe kan brengen een pak aan te trekken, maar voor dat pistool denkt hij wel een oplossing te kunnen vinden.

Het is een vreemd paar, Rabin en Arafat. Rabin is verlegen, zwijgzaam, onhandig, stug en ondiplomatiek. Arafat is spraakzaam, extravert, gebarend en knuffelend. Zullen Rabin en Arafat elkaar de hand schudden, elkaar omarmen of zelfs kussen, zoals Arafats gewoonte is? Geen zoenpartijen, heeft het Witte Huis beslist. De staf van het Witte Huis heeft de filmopnamen uit 1979 bestudeerd, hoe het precies gegaan is toen Israel en Egypte in diezelfde tuin hun vredesverdrag ondertekenden. Sadat en Begin zijn volgens die beelden elkaar wel in de armen gevallen, maar Rabin is niet iemand die wil dat er aan hem geprutst wordt, laat staan door Arafat.

Een handdruk dan, of een drievoudige handdruk, zoals Begin, Sadat en Carter hebben gedaan? Daarover is niets beslist zeggen ze in het Witte Huis. Gastheer Clinton zal naar eigen inzicht handelen en mogelijk improviseren. Rabin heeft met grote tegenzin op CNN gezegd dat hij Arafat de hand zal schudden “als dat moet”. Ze zullen om de tafel zitten die ook voor het tekenen van de historische akkoorden tussen Israel en Egypte gebruikt is.

Er komen toespraken van Clinton, Rabin en Arafat. Minister van buitenlandse zaken Sjimon Peres en nummer twee in de PLO, Aboe Mazin, zullen dan tekenen. Er komt na afloop of vooraf een tete a tete tussen Rabin en Clinton.

Zal Clinton zich ook met Arafat afzonderen? Ook daarover staat niets vast, zeggen ze in het Witte Huis. Hetzelfde geldt voor een drievoudig gesprek van Arafat met Rabin en Clinton samen. Het hangt er allemaal vanaf wat de heren zelf willen. Want Clinton zegt met valse bescheidenheid dat het niet zijn maar hun feestje is. Rabin ziet het zeker niet als een feestelijk gebeuren, eerder als een pijnlijke, maar noodzakelijke operatie. Daarom wil hij ook absoluut niet dat het formele diner 's avonds een feestelijk karakter heeft; volgens Israelische bronnen wil hij niet eens met Arafat aan tafel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden