Geen gedoe over excuses, wel zaken doen in Japan

Koning neemt 110 bedrijven mee op bezoek

Dit jaar is de Japanse keizer Akihito gastheer bij twee staatsbezoeken. De Amerikaanse president Obama heeft hij al ontvangen. Koning Willem-Alexander is vandaag het tweede staatshoofd dat het land een officieel bezoek brengt, drie dagen lang, samen met koningin Máxima.

Het is het eerste staatsbezoek van het koninklijk paar buiten Europa en dat de keuze op Japan is gevallen mag enige betekenis hebben. Het is vooral een economische missie, kennelijk liggen daar de grootste kansen. Minister van economische zaken Henk Kamp is in Tokio neergestreken met 110 Nederlandse bedrijven in de hoop de nodige zaken te kunnen doen. Nu al hebben zo'n 40.000 Nederlanders een Japanse werkgever, maar dat mogen er van de regering nog wel meer worden.

In het verleden hebben staatsbezoeken van en aan Japan nog wel eens voor commotie gezorgd.Dat kwam vooral door het onverwerkte oorlogsverleden van vele Nederlanders die hebben geleden onder het wrede Japanse regime in voormalig Nederlands-Indië. Het bezoek van keizer Hirohito in 1971 eindigde door de vele protesten in een chaos.

Een gepland bezoek van koningin Beatrix aan Japan ging in 1986 niet door omdat de VVD te grote bezwaren had. Vijf jaar later ging de koningin wel - in gezelschap van haar zoon Willem-Alexander - en zij benoemde het probleem toen in klare woorden.

Voor de koning liggen de zaken inmiddels anders. De kwestie van de Japanse ereschulden is volgens de Indische gemeenschap nog niet opgelost, maar lijkt een steeds geringere rol te spelen in de onderlinge verhoudingen.

Het is de vraag of de koning vanavond in zijn tafelrede bij het staatsbanket het pijnlijke oorlogsverleden zal aanroeren. Keizer Akihito zal het ook liever willen hebben over de economische relaties die zo'n rijke en lange geschiedenis kennen. Nederlanders waren vierhonderd jaar geleden de eerste en twee eeuwen lang de enige buitenlanders die met Japanners zaken mochten doen op het eiland Decima.

Willem-Alexander en Máxima bezoeken vandaag een boeddhistische en een shinto-tempel in Tokio. Morgen gaan zij onder meer naar de Universiteit van Tokio, waar zij zullen praten met deskundigen over vergrijzing. Japan loopt op dat gebied zo'n vijftien jaar voor op Nederland. Op dit moment is een kwart van de Japanse bevolking ouder dan 65 jaar. Daarnaast neemt de omvang van de bevolking in hoog tempo af. Met bijzondere vormen van buurtzorg en het gebruik van robotten en andere medische apparaten probeert Japan de vergrijzing het hoofd te bieden.

Van Japanse zijde is al lange tijd interesse voor Nederlandse innovaties op het gebied van landbouw. Premier Abe bracht onlangs, toen hij voor de veiligheidstop in Nederland was, een bezoek aan het Westland om met eigen ogen het productieproces te bekijken. Willem-Alexander bezoekt daarom vrijdag een Food & Agri-conferentie waar vooral Nederlandse bedrijven laten zien wat zij voor Japan kunnen betekenen.

Het bezoek eindigt vrijdagavond. Daarna reizen Willem-Alexander en Máxima door naar Zuid-Korea voor een staatsbezoek.

Schuwe prinses

De Japanse kroonprinses Masako woont vanavond het staatsbanket bij in het Keizerlijk Paleis. Het is voor het eerst in elf jaar dat zij bij zo'n officiële gelegenheid aanwezig is. Masako (50) lijdt al jaren aan een aanpassingsstoornis. Ze komt sinds 2002 weinig in het openbaar. Maar er is sprake van een speciale band. Vorig jaar maakte ze haar eerste officiële buitenlandse reis in twaalf jaar naar de inhuldiging van Willem-Alexander. Het bezoek had haar goed gedaan, vertelde haar man kroonprins Naruhito nadien.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden