Geen Gedoe-garantie op energieklus

Het Nationaal Energieakkoord (Trouw, 21 mei) lijkt een goede basis om eindelijk het grootste potentieel aan energiebesparing te oogsten: bij renovatie van woningen. Wegnemen van de praktische belemmeringen voor de eigenaar of verhuurder is prioriteit. Wij willen nog een stap verder en stellen de nationale 'Energie Prestatie Geen Gedoe Garantie' (EP3G) voor. Onder die vlag moeten alle partijen (energiebedrijven, bouwers , installateurs, financiers en overheid) samen de consumenten alle duidelijkheid bieden en de beloofde lage energierekening garanderen.

In de komende dertig jaar moet ons hele huizenbestand energieneutraal worden. Dat wil zeggen: gemeten over één heel jaar produceren de huizen dan minimaal even veel energie als ze vragen. De voordelen: meer comfort, lagere energiekosten, een verzekering tegen heftige prijsschommelingen en een schoner milieu. Koppel een grondige energiebeurt aan elke verbouwing en het huis gaat in grote stappen richting energieneutraal.

Grote stappen vergen flinke investeringen. Ze verdienen zich terug, maar toch komen ze niet los doordat de nadelen nu een helder zicht op de voordelen verhullen. Energiebesparende maatregelen zijn te ingewikkeld of te duur en leveren een hoop 'gedoe' op over geld, met aannemers, installateurs en het energiebedrijf. En wie garandeert dat de beloofde besparing ook op de energierekening zichtbaar wordt?

In de woningmarkt kennen we al hypotheek-, bouw- en andere garanties. Maar een garantie op energiebesparing is complexer. De sector heeft er al veel mee geëxperimenteerd, maar de oplossing is nog niet gevonden.

Volgens Trouw besteedt het Nationaal Energieakkoord veel aandacht aan het winnen van het consumentenvertrouwen. In het verlengde daarvan stellen wij voor dat álle relevante partijen samen één eenduidig garantiesysteem ontwerpen: de Energie Prestatie Geen Gedoe Garantie (EP3G). Aanbieders bieden hun diensten met EP3G aan en nemen de consument het 'gedoe' uit handen, met een duidelijk product dat zekerheid geeft over hun aanstaande besparing.

Banken, hypotheekverstrekkers en taxateurs doen ook mee omdat zij ook vertrouwen op het systeem.

Een breed gedragen nationale EP3G is een belangrijk puzzelstuk voor het winnen van het consumentenvertrouwen. Het zal zorgen voor olievlekwerking en voor een snellere verbetering van de energiekwaliteit en het comfortniveau van woningen.

Het moet mogelijk zijn om binnen één jaar EP3G-pakketten te ontwikkelen, met verschillende ambitieniveaus, tegen minimale meerkosten en met maximale garantie. Zo gaat de deur open naar een volwassen miljardenmarkt, met heel veel besparing, business en werkgelegenheid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden