Geen garantie op einde leegloop

Wilders: Ik ga tot het bittere einde door

KAREN ZANDBERGEN

Hoe het verder gaat met de PVV na de uittocht van de afgelopen dagen weet Geert Wilders niet. Of alle twaalf Kamerleden die de fractie over heeft blijven zitten, durfde de partijleider zaterdag niet te garanderen. Maar wie er ook allemaal weglopen, Wilders zelf zegt tot het bittere eind door te willen gaan en blijft erbij dat het goed zou zijn als er minder Marokkanen in Nederland zijn.

De politie heeft het zo druk met aangiftes tegen Wilders dat het op de bureaus een standaardformulier heeft liggen. Morgen komt daar een opvallende bij. Het college van b. en w. van Nijmegen loopt in de ochtend in optocht naar een politiebureau om aangifte te doen vanwege discriminatie. In een persbericht nodigen de stadsbestuurders hun burgers uit om mee te lopen.

Volgens burgemeester Hubert Bruls doen ze dat 'om namens de Nijmeegse samenleving een signaal af te geven dat hier grenzen ver zijn overschreden'. Overigens had CDA'er Bruls een paar jaar geleden geen enkel bezwaar tegen samenwerking met de partij van Geert Wilders.

Volle steun kreeg Wilders dit weekeinde van over de grens. Een bezoek aan het congres van Vlaams Belang had de PVV-leider afgezegd. Voor voorman Filip Dewinter reden om, 'als Wilders het niet kan of mag', op te roepen tot het sluiten van de grenzen. De congresgangers riepen, solidair met de PVV-voorman 'minder, minder'. Net als de PVV-sympathisanten op verkiezingsavond deden toen Wilders vroeg of ze meer of minder Marokkanen wilden.

De oproepen van Wilders, de reacties en vervolgens het opstappen van twee Kamerleden leidden in alle lokale fracties van de PVV en bij het Europees parlement tot bezinning, met verschillende uitkomsten.

Naast de Kamerleden stapte een lid van de Eurofractie op, verliet een Haags raadslid uit Den Haag de partij, een raadslid uit Almere werd afgezet en leden van verschillende Statenleden uit Flevoland en Friesland stapten uit de partij. Nog niet alle PVV-politici hebben hun besluit al genomen. Enkele lokale fracties hebben morgen beraad, minstens één Statenlid stond op het punt om op te stappen, maar besloot dit weekeinde op het laatste moment te blijven.

Morgen komt de fractie van de PVV bijeen. De Kamerleden die nog zitten, waren opvallend genoeg zaterdag niet aanwezig bij de persconferentie van Wilders. Een enkel fractielid toonde wel steun door tweets te sturen met een link naar de gehouden persconferentie.

Het opschorten van de samenwerking met de PVV dat de VVD vorige week aankondigde, hoeft niet direct gevolgen te hebben voor het kabinetsbeleid. Om een meerderheid te krijgen voor het strafbaar stellen van illegaal verblijf bijvoorbeeld, zijn waarschijnlijk stemmen van PVV-senatoren nodig.

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra zei zaterdag op Radio 1 dat zijn partij niet langer samen met de PVV moties zal indienen, maar dat verder 'het parlementaire werk gewoon z'n gang moet gaan'.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden