Geen Fyra-treinen meer door winterschade

Een conducteur passeert de Fyra op Amsterdam CS. Beeld ANP
Een conducteur passeert de Fyra op Amsterdam CS.Beeld ANP

Drie Fyra-treinen hebben donderdag schade opgelopen door winterse omstandigheden. Dat meldt de NS. Het plaatwerk onder de trein is kapot. Uit voorzorg rijden daarom donderdag tussen Amsterdam en Brussel geen Fyratreinen meer.

Reizigers kunnen gebruikmaken van de Fyra tussen Amsterdam en Breda. Tussen Breda en Antwerpen heeft de NS bussen ingezet. Op de route Antwerpen - Brussel rijden intercitytreinen. Ook kunnen reizigers via Roosendaal reizen.

Om te kijken wat de oorzaak is, is de hogesnelheidslijn tussen Rotterdam en Antwerpen geïnspecteerd. Dit heeft nog niets opgeleverd. Voor het achterhalen van de oorzaak van de beschadiging is meer tijd nodig, zo zegt de NS. Uit voorzorg zijn daardoor de Fyra-treinen tussen Amsterdam en Brussel uit het schema gehaald.

De Fyra, die ruim een maand geleden voor het eerst reed, kent een moeizame start. De treinen hebben vaak vertragingen of vallen uit.

België
De Belgische regeringspartij CD&V wil de hogesnelheidstrein Fyra van het spoor halen tot de betrouwbaarheid kan worden gegarandeerd. Als noodoplossing moet er een extra pendeltrein gaan rijden tussen Antwerpen en Roosendaal.

'De rekening sturen we rechtstreeks naar Fyra-fabrikant AnsaldoBreda', aldus de christendemocratische parlementariër Jef Van den Bergh donderdag. Hij snapt niet dat de problemen met de Fyra blijven aanhouden. 'Sinds januari, toen de eerste kinderziektes al achter de rug hadden moeten zijn, reed nauwelijks de helft van de Fyra's op tijd. Ook was bijna 23,5 procent afgeschaft of meer dan een uur vertraagd', stelt hij.

Bovendien ziet de politicus risico's met de wispelturige Fyra's. Als een trein snel ontruimd zou moeten worden, lopen de reizigers volgens hem gevaar door de totaal onbetrouwbare deuren die niet altijd opengaan.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden