'Geen fout bij aanbesteding verbouwing Rijksmuseum'

(Novum) - Bij de aanbesteding van de verbouwing van het Rijksmuseum zijn geen fouten gemaakt. De verbouwing van het museum loopt minstens twee jaar vertraging op omdat de verbouwing opnieuw moet worden aanbesteed. Het gat tussen de begroting van het rijk en de aanbieding van de enige overgebleven aannemer was volgens minister van Cultuur Ronald Plasterk (PvdA) 'onoverbrugbaar'.

Leden van de vaste Kamercommissie voor Cultuur wilden donderdag opheldering over de gang van zaken rond de aanbesteding. Plasterk betreurt dat het zo gelopen is, maar benadrukt dat het verschil tussen de 222 miljoen waarvoor bouwbedrijf BAM de klus wilde klaren en de begrote 134 miljoen, niet te overbruggen viel.

Aanvankelijk waren er twee partijen die een offerte zouden uitbrengen, maar in juli vorig jaar trok een aannemer zich terug. Plasterk bestrijdt dat hij toen had kunnen verwachten dat het geoffreerde bedrag zo hoog zou uitvallen. "Dat is wijsheid achteraf.", pareerde hij kritische vragen van de VVD. Bovendien had Plasterk de Kamer op de hoogte gebracht van het wegvallen van de tweede partij.

BAM, het enige overgebleven bouwbedrijf, bracht een bod uit dat 88 miljoen hoger was dan aanvankelijk begroot. Plasterk vond dit onacceptabel.

Minister voor Wonen, Wijken en Integratie Ella Vogelaar (Pvda), die verantwoordelijk is voor de Rijksgebouwendienst, zegt dat nog informeel is gepeild of het offertebedrag van BAM onderhandelbaar was. Dit bleek niet het geval, waardoor een nieuwe Europese aanbestedingsprocedure volgens de bewindsvrouw onvermijdelijk werd.

In de nieuwe aanbesteding is de verbouwing opgeknipt in zeven delen. Dit geeft kleinere bouwbedrijven de kans om mee te dingen. Voor alle zeven kavels hebben zich inmiddels meerdere aannemers gemeld.

De heropening van het Rijksmuseum staat nu gepland voor 2013. Aanvankelijk zou de verbouwing dit jaar zijn afgerond. De bekendste werken zijn tijdens de verbouwing wel te zien in de Philipsvleugel. Plasterk toonde zich bereid te kijken naar de mogelijkheid werken tentoon te stellen in het Paleis op de Dam, maar vreest dat dit stuit op praktische bezwaren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden