Geen fonds voor klokkenluiders

(Novum) - Het kabinet richt geen fonds op voor mensen die door het aan de kaak stellen van misstanden in hun organisatie in financiële problemen raken. Zo'n fonds voegt weinig toe aan de 'adequate' bescherming die al wordt geboden, schrijft minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA) aan de Tweede Kamer.

Een klokkenluider heeft weinig mogelijkheden om zijn schade te verhalen als zijn werkgever bijvoorbeeld failliet gaat. Twee jaar geleden wees het toenmalige kabinet er al op dat niet alleen klokkenluiders maar ook andere werknemers financiële schade kunnen oplopen. Volgens Ter Horst zijn er daarbij nauwelijks knelpunten waardoor een klokkenluider financieel nadeel niet vergoed zou krijgen.

Verder zouden werkgevers en werknemers samen verantwoordelijk zijn om maatregelen te nemen als klokkenluiders compensatie nodig hebben voor hun financiële problemen. Hierover kunnen in cao's afspraken worden gemaakt, schrijft Ter Horst in de brief die mede is opgesteld namens minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Piet Hein Donner (CDA), minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) en minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven (CDA). Ter Horst kondigt aan de sociale partners advies te vragen over te nemen maatregelen.

Een Kamermeerderheid stemde twee weken geleden in met het SP-voorstel tot een klokkenluidersfonds. Kamerlid Ronald van Raak stelde in zijn motie dat klokkenluiders een maatschappelijk belang dienen. Omdat de klokkenluiders soms in geldproblemen komen en daardoor weinig andere mensen ook bereid zullen zijn om als klokkenluider op te treden, zou de regering een financieel vangnet op moeten richten. Zo woont Ad Bos, die eind jaren negentig grootschalige bouwfraude aan het licht bracht, tegenwoordig in een caravan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden