'Geen fijn gezicht, maar zo ziet homohaat eruit'

Wilfred de Bruijn Beeld
Wilfred de BruijnBeeld

De Nederlandse Parijzenaar Wilfred de Bruijn werd het ziekenhuis in geslagen toen hij met zijn vriend van een verjaardagsfeestje kwam. Een foto van zijn zwaar gehavende gezicht ging als een razende het internet over.

Het is al een paar dagen een komen en gaan van zo'n beetje alle Franse media in het appartement van De Bruijn in de Parijse multiculturele buurt Belleville. Iedereen wil zijn verhaal horen. Over hoe hij met zijn partner Olivier zaterdagnacht wat aangeschoten na een feestje gearmd over straat liep. En hoe hij bijkwam in een ambulance, onder het bloed.

"Olivier hoorde ze roepen 'Hé, een paar homo's', maar ik kan me niets herinneren." Het bot van een van zijn oogkassen is op verschillende plaatsen gebroken, hij zit onder de pijnstillers. Als hij lacht doet alles pijn.

Symbool
Zondag, toen ze uit het ziekenhuis kwamen, maakte Olivier - die er minder slecht aan toe is - een foto van Wilfred. "Met het idee dat de politie die misschien nodig zou kunnen hebben." Daarna besloot hij dat iedereen dit moest weten en plaatste de foto op Facebook. "Het spijt me", zette hij er bij. "Het is geen fijn gezicht, maar zo ziet homohaat eruit."

"Ik wist dat ik in mijn netwerk mensen had die in staat waren hier ruchtbaarheid aan te geven."

Dezelfde avond nog belden de eerste journalisten. Zijn portret wordt morgen gebruikt in een demonstratie op vlaggen en borden. De bijeenkomst veroordeelt niet alleen de aanslag op Wilfred - die tegen zijn hoofd werd geschopt toen hij op de grond lag - maar ook andere 'homofobe acties'. Daarmee doelt de organisatie op radicale anti-homohuwelijkactivisten die de laatste weken debatten verstoorden en politici doodsbedreigingen stuurden.

Ook de burgemeester van Parijs, de homoseksuele Bertrand Delanoë, reageerde op wat zonder foto een 'incident' was gebleven. Delanoë zegt dat het debat over het homohuwelijk, dat is aangenomen door de Assemblée Nationale en nu in de Franse senaat wordt besproken, "een latente afkeer van homoseksuelen heeft blootgelegd in een deel van de Franse samenleving".

'Je mag niet bestaan'
Wilfred denkt dat er zeker een verband is tussen het 'algehele klimaat' en wat hem is overkomen. "Ik weet niet wie de daders waren of wat voor geloof zij aanhangen. Maar dit debat sleept zich al driekwart jaar voort. Het zorgt er voor dat je je onwelkom voelt, het geeft je een gevoel van onveiligheid. Er zijn hier bisschoppen en andere als verstandig bekend staande mensen die verklaren dat homo's en lesbo's een bedreiging vormen voor de mensheid. Dan kan de conclusie alleen nog maar zijn dat je eigenlijk niet mag bestaan."

De organisatie SOS Homophobie ziet het aantal meldingen van allerlei vormen van agressie toenemen - gemiddeld zijn het er nu zo'n tien per dag. Zo zijn zondag vernielingen aangericht in een zaal waar het Parijse COC een vergadering had.

Wilfred blijft nog zeker een week thuis, voor hij zijn werk als bibliothecaris hervat. Olivier heeft alle spiegels in huis weggehaald. Omdat Wilfred er verdrietig van wordt, zoals hij er nu uitziet. "Maar ik besef ook dat het veel erger had kunnen zijn."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden