Geen farma-expert, maar genoeg boerenverstand

In Trouw bestaat er terecht veel aandacht voor het boek van Peter Gotzsche 'Dodelijke medicijnen en georganiseerde misdaad'. Ik schreef er lovend over. Maar Adam Cohen en Henk Jan Out kijken daar anders tegenaan en daar ging ik tegenin, want ik meen dat zij een ernstige kwestie van tafel willen vegen met een achteloosheid die mij verontrust. Henk Jan Out twitterde: 'Laat Bert Keizer zich bezighouden met vraagstukken rondom het levenseinde ipv farma. Is hij veel beter in.'

Misschien heeft hij wel gelijk, want op het gebied van sterven in de buurt van dokters heb ik tientallen jaren ervaring uit de eerste hand opgedaan. En dat is niet het geval op het gebied van geneesmiddelenonderzoek. Ik heb nooit een geneesmiddel ontdekt of uitgetest. Ik ben niet eens gepromoveerd, en kan reeds nu de toezegging doen dat ik ook nooit zál promoveren. Mijn biochemie is van zeer koude grond en mijn vermogen om een statistische analyse van geneesmiddelenonderzoek te doorgronden, laat staan te ontzenuwen, is nihil.

Ondanks deze niet geringe geestelijke handicaps blijk ik toch in staat om voor mijzelf een redelijk beeld te vormen van de ware aard van de farmaceutische industrie. Dat lukt zo goed omdat deze branche mij daartoe een overstelpende hoeveelheid gegevens verstrekt in de vorm van hun promotionele activiteiten. Ik herinner mij de ruzie met een firma in 1984 die mij bij wijze van aansporing een groot plastic bot stuurden dat mij hun anti-botontkalkingspil moest doen voorschrijven. Ik zei dat ik niet op deze prehistorische wijze met een menselijk dijbeen benaderd wilde worden. Er is sindsdien niets veranderd.

U leest geen medische tijdschriften en het is niet mijn bedoeling om u het vertrouwen in uw arts te ontnemen, maar we moeten echt samen even een blik werpen op wat advertenties. Het moet zonder plaatjes, maar de woorden doen ook al heel wat. Ik citeer wat recente advertenties uit Medisch Contact en het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, in ons land de twee meestgelezen tijdschriften voor artsen. Voor vandaag doen we de pufjes bij hardnekkige ademhalingsproblemen.

Daar gaan we: Bronchodilatatie die verdergaat - Ultibro Breezhaler - begin een volgend hoofdstuk in COPD. Ultibro Breezhaler is de eerste eenmaal daagse luchtwegverwijder. Of dit: Duaklir Genuair 2 maal daags voor dag en nacht meer lucht. Nog een luchtwegverwijder: ANORO - méér lucht voor uw kortademige COPD-patiënt. En nog een: Extra lucht, nu beschikbaar: SPIOLTO RESPIMAT - Een vooruitgang in COPD-zorg gebouwd op sterke basis. SPIOLTO RESPIMAT een nieuwe ervaring start nu. En deze: RELVAR - waarom iets 2 keer doen als het ook in 1 keer kan? RELVAR is de eerste ICS/LABA die 24 uur effectief is in éénmaal daagse dosering. Nog een laatste: Symbicort Turbuhaler - ZÓ ZIET BEWEZEN MINDER EXACERBATIES ERUIT!

Achter deze komische parade doemt zelfs voor een methodologisch nogal dommige arts als ik de niet zo grappige waarheid op dat ik hier grootscheeps in de maling genomen word. Want ik heb de cursus met goed gevolg afgelegd en lees in de richtlijn van het Nederlands Huisartsen Genootschap dat deze cabaretvoorstelling over stofjes gaat die 'slechts een beperkt effect hebben'. Dat is beleefd voor 'je hebt er niet veel aan'. En ik kan u ook uitleggen waarom: longweefsel dat is verdwenen komt nooit meer terug, hoe wijd je de luchtwegen ook maakt met al die pufjes.

Daar komt nog iets bij. Ik kan best tegen commerciële onzin over afwasmiddelen - Spaanse stranden - zuivere olijfolie of duurzame auto's. Maar ik word eigenlijk onmiddellijk pissig als een dergelijke leugenachtige benadering wordt gebruikt om mijn bloedeigen lichaam vol te storten met wat aantoonbaar als rotzooi gekwalificeerd kan worden.

Dat vond de rechter ook en Gotzsche geeft een vernietigende opsomming van aan deze cynici opgelegde boetes (in dollars) wegens illegale praktijken waaronder misleidende advertenties: Pfizer 2009 2,3 miljard, Sanofi-Aventis 2009 95 miljoen, GSK 2011 3 miljard, AstraZeneca 2010 520 miljoen, Johnson & Johnson 2012 1,1 miljard, Merck 2007 670 miljoen, Eli Lilly 2009 1,4 miljard, Abbott 2012 1,5 miljard.

Jan Henk Out heeft gelijk: ik ben geen expert op het gebied van geneesmiddelenonderzoek. Dat is ook niet nodig. Big Pharma is zo grof bezig dat ook een mens met een beetje boerenverstand er een oordeel over kan vellen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden