Geen extra maatregelen in Nederland om ebola-uitbraak in Afrika

Medische hulpverleners brengen eten naar patiënten die besmet zijn met ebola. Beeld REUTERS
Medische hulpverleners brengen eten naar patiënten die besmet zijn met ebola.Beeld REUTERS

Artsen en gezondheidswerkers in Nederland zijn alert op mogelijke ebolapatiënten maar niet meer dan anders. Ook zijn er in ons land geen extra maatregelen van kracht om het gevreesde virus te weren.

Redactie

Sinds februari is er een ebola-uitbraak in West-Afrika. Een infectie met het virus gaat gepaard met bloedingen in het lichaam en de meeste patiënten overlijden eraan.

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is de kans echter uiterst klein dat een reiziger het virus in een West-Afrikaans land oppikt en meebrengt naar Nederland. Bovendien handelen artsen volgens de vaste protocollen die er zijn om mogelijke ebolapatiënten snel te herkennen en die werken volgens een woordvoerder van het instituut goed.

Zo worden mensen die terugkeren uit de tropen en die zich bij de huisarts melden altijd ondervraagd, bijvoorbeeld of ze in ziekenhuizen zijn geweest, zegt infectiearts bij het RIVM Aura Timen. Ze wijst er ook op dat de landen waar het ebola-virus nu heerst, zoals Sierra Leone en Liberia, geen vakantielanden zijn.

Risicogevallen opvangen
Besmetting met het ebolavirus vindt plaats door nauw contact met besmette mensen of dieren, bijvoorbeeld via bloed, ontlasting, urine, sperma, braaksel en zweet. Het RIVM heeft afspraken met onder meer hulpverleningsorganisaties om mensen die een risico hebben gelopen goed op te vangen.

Ook luchtvaartmaatschappij KLM ziet nu geen noodzaak tot het nemen van maatregelen. Een KLM-woordvoerder laat weten dat het bedrijf continu de berichten van gezondheidsdient GGD, het RIVM en de wereldgezondheidsorganisatie WHO over de ziekte in de gaten houdt. KLM heeft een directe vlucht naar Nigeria, waar onlangs iemand aan ebola overleed.

De Europese Commissie heeft vandaag 2 miljoen euro extra ter beschikking gesteld voor de strijd tegen ebola. Met het geld moet verdere verspreiding van het virus worden tegengegaan. Ook moet het worden gebruikt voor de behandeling van patiënten. Eerder trok het dagelijks bestuur van de Europese Unie 1,9 miljoen euro uit voor de strijd tegen het virus.

Een man uit Liberia draagt een handschoen ter bescherming. Veel mensen in Monrovia in Liberia zijn handschoenen gaan dragen om zichzelf te beschermen tegen het virus. Beeld epa
Een man uit Liberia draagt een handschoen ter bescherming. Veel mensen in Monrovia in Liberia zijn handschoenen gaan dragen om zichzelf te beschermen tegen het virus.Beeld epa

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden