Geen excuses, geen gesprek

Onderzoek naar aanstaande van prinses Margarita was 'routineklus'; spionage uitgesloten

Premier Rutte piekert er niet over om excuses aan te bieden aan Edwin de Roy van Zuydewijn. Ook een gesprek met de voormalige echtgenoot van prinses Margarita vindt de premier niet nodig.

Rutte zei dit gisteren tijdens het debat over affaire-De Roy van Zuydewijn, dat weer is opgeleefd dankzij een artikel vorige week in De Groene Amsterdammer.

Daarbij was een fotokopie afgedrukt van een 'zeer vertrouwelijk' rapport van het hoofd van de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB). Daaruit zou blijken dat prins Bernhard eind november 2000 de DKDB opdracht heeft gegeven om onderzoek te doen naar De Roy van Zuydewijn. De DKDB zou daarbij ook de geheime dienst, de BVD (tegenwoordig AIVD) hebben ingeschakeld. Volgens De Roy werden ook zijn moeder en zussen bespioneerd.

Dat de BVD onderzoek heeft gedaan naar De Roy is al tien jaar bekend. Dat gebeurde in opdracht van het kabinet van de koningin. Maar volgens de ex van Margarita bewijzen de jongste onthullingen wat hij altijd al heeft gedacht, namelijk dat Bernhard de ultieme veroorzaker was van de ruïnering van zijn huwelijk en van zijn maatschappelijke carrière.

Het kan volgens hem niet anders of ook koningin Beatrix was destijds op de hoogte van het onderzoek. De Roy heeft een schadeclaim tegen de Oranjes aangekondigd.

SP, D66, de Partij voor de Dieren en PvdA vroegen premier Rutte gisteren om opheldering over deze zaak. Volgens de premier 'zit in dit hele dossier niets geks'.

Het 'zeer geheime rapport' is al openbaar sinds 15 april 2003. Alleen was destijds de naam van prins Bernhard om privacy-redenen onzichtbaar gemaakt. Nu de prins al negen jaar geleden is overleden heeft Rutte ook de passages waarin de naam van Bernhard voorkomt openbaar gemaakt.

Volgens SP'er Ronald van Raak staat nu vast dat Bernhard de opdrachtgever was. Hij en andere fractiewoordvoerders zoals Alexander Pechtold van D66, wilden weten of een beveiligde burger (prins of niet) een dergelijke opdracht kan geven.

Maar volgens Rutte is er helemaal niets aan de hand. De DKDB was verantwoordelijk voor de fysieke beveiliging van de prins en de andere leden van het Koninklijk Huis.

Bernhard kan in zijn gesprek met de DKDB, eind november 2000, volgens de premier hooguit de suggestie hebben gedaan de achtergronden van De Roy van Zuydewijn aan een nader onderzoek te onderwerpen.

"Maar Bernhard kon niet de opdrachtgever zijn. De dienst besliste zelf", aldus Rutte.

De premier noemde de suggestie van Bernhard om een onderzoek te starten, prima. "Een beveiligde persoon heeft zelfs de plicht de dienst ervan op de hoogte te stellen als een persoon in zijn omgeving naar zijn idee van betekenis kan zijn voor zijn beveiliging."

Het onderzoek van de DKDB duurde twee dagen. De dienst verifieerde de persoonsgegevens van De Roy en deed 'naslag' bij de BVD.

Volgens Rutte hield dit laatste niet meer in dan het intoetsen van de naam in de computer en kijken of dat iets opleverde. De dienst concludeerde indertijd dat er niets aan de hand was.

Rutte: "Het was een routine-onderzoek dat sowieso zou zijn gedaan". De premier ontkende dat familieleden van De Roy zijn gevolgd, getapt of anderszins bespioneerd zoals De Roy zelf bij herhaling heeft gezegd.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden