Geen EU-toezicht tegen autogesjoemel

Waar de Amerikanen een onafhankelijke toezichthouder hebben die controleert of auto's wel netjes aan de milieuregels voldoen, moet de EU het voorlopig zonder stellen. Een krappe meerderheid in het Europees Parlement stemde gisteren tegen de instelling van een Europees agentschap voor toezicht op autokeuringen en uitstootnormen.

"Ik betwijfel of we een nieuwe dieselgate nu kunnen voorkomen", reageerde Bas Eickhout (GroenLinks). "Toezicht door een onafhankelijk agentschap zou de Europese Commissie en de lidstaten loskoppelen van de auto-industrie. Helaas durft een meerderheid van mijn collega's het niet aan om die banden definitief te verbreken." Het agentschap was een van de aanbevelingen van de parlementaire enquêtecommissie naar de sjoemelsoftware-affaire. De harde kritiek van de enquêtecommissie aan het adres van zowel de lidstaten als de Europese Commissie is wel overgenomen door het Europees Parlement.

Veel partijen vinden een nieuw EU-agentschap echter te ver gaan. Wim van de Camp (CDA) wil vooral de testbevoegdheden van de Europese Commissie uitbreiden. "Wij zijn voor een Europese testbevoegdheid, maar tegen een Europees agentschap. Het is een oude Europese reflex om voor ieder probleem een agentschap op te richten."

Dennis de Jong (SP) wil al helemaal niets weten van een Europese 'dieselpolitie'. "Europese inspecteurs horen thuis bij een federale staat. Daar hebben we geen behoefte aan."

Volgens Gerben-Jan Gerbrandy van D66 is een eventueel Europees agentschap niet zo belangrijk bij een nieuwe aanpak. "Zowel in de lidstaten als bij de Europese Commissie moeten forse veranderingen plaatsvinden. Zo moet bijvoorbeeld één Eurocommissaris verantwoordelijk worden voor luchtkwaliteit en de emissies van auto's."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden