Geen estafette-kerkdiensten, maar wakes als steun voor Armeense Hayarpi

Hayarpi en haar familie hebben in de vrijgemaakt-gereformeerde kerk in Katwijk  sinds drie weken onderdak Beeld Arie Kievit
Hayarpi en haar familie hebben in de vrijgemaakt-gereformeerde kerk in Katwijk sinds drie weken onderdakBeeld Arie Kievit

Leden van zo’n 25 verschillende kerken gaan in de vrijgemaakt-gereformeerde kerk in Katwijk wakes houden, ter ondersteuning van het Armeense gezin dat uitzetting boven het hoofd hangt. Drie weken geleden zochten dochter Hayarpi en haar familie in de kerk een veilig heenkomen.

Woordvoerder Rikko Voorberg noemt de wakes ‘geen publieke viering, maar de meest eenvoudige manier van vieren die er bestaat, een moment van nabijheid, met een kaars of iets dergelijks’. Hij vergelijkt ze met de wakes die bij detentiecentra worden gehouden.

Met de actie hoopt de coalitie van kerken een gesprek af te dwingen met de coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Ze willen met hen bespreken wat de beste oplossing is voor dit gezin, dat middels dochter Hayarpi in de publieke belangstelling is komen te staan. Ook bieden ze met hun aanwezigheid een helpende hand aan de vrijgemaakte gemeenschap, die al drie weken voor het gezin in de kerk zorgt.

Politiek vaarwater

De circa 25 kerken die deze week over de kwestie hebben gepraat, wensen nadrukkelijk buiten politiek vaarwater te blijven. Ze willen zich niet uitspreken over overheidsbeleid, maar anderzijds voelen ze het als hun christelijke plicht het gezin nu te helpen. Daarom is een eerder geopperde estafette-dienst nu van de baan. De kerken vonden dit te veel een politiek campagne-middel. Het punt is namelijk, dat de politie een kerk wel mag binnenvallen, maar níet als er een dienst – officieel: een godsdienstoefening – wordt gehouden. In de jaren negentig hebben Amsterdamse kerken uitzetting van Zaïrezen weten te voorkomen, door permanent vieringen te houden in de kerk waarin ze verbleven.

Het Armeense gezin deed vergeefs een beroep op het kinderpardon. Het verzet zich tegen uitzetting. De wakes echter hebben volgens Voorberg geen demonstratief karakter, en hebben niet tot doel te voorkomen dat het gezin het land uit moet. “We houden die wakes nu niet zodat de politie buiten de deur blijft. Dat is te politiek, en dat doel is ook niet eigen aan wat een kerkdienst is.”

Symboolwaarde

Of de politie ook bij wakes buiten de kerk moet blijven, dat kan advocaat en kerkrechtdeskundige Teunis van Kooten moeilijk inschatten. In de literatuur is hem weinig bekend over de vraag of een wake onder een godsdienstoefening valt. “Het is aan een kerkgenootschap zelf te bepalen wat een eredienst is. Waken klinkt niet als een dienst”, zegt hij. Hij denkt wel dat de symboolwaarde van een wake groot is. Ook kan zo’n actie van kerkleden buiten de vrijgemaakte gemeenschap, naar zijn oordeel werken als drukmiddel in de richting van de politiek.

Lees ook: ‘Ik zou dit niemand toewensen’

De familie Tamrazyan verblijft nu drie weken noodgedwongen in de kerk van Katwijk. Altijd is er de angst voor de komst van de Dienst Terugkeer en Vertrek.

Kerk in Katwijk ontfermt zich over uitgeprocedeerd gezin van Hayarpi

De vrijgemaakt-gereformeerde kerk in Katwijk biedt onderdak aan het Armeense vluchtelingengezin dat uitzetting boven het hoofd hangt. Afgesproken is dat het gezin van dochter Hayarpi, die al eerder de publiciteit zocht, een week in de kerk kan blijven om tot rust te komen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden