'Geen enkele operatiekamer op Curaçao is op orde'

Jan Huurman, inspecteur voor de volksgezondheid, moet terug na Nederland na vaststellen zorgproblemen

Hij stelde op Curaçao de ene ziekenhuisafdeling na de andere onder toezicht. Hij kwam op het spoor van fraude en deelde een beroepsverbod uit. Maar hij is wat Curaçao betreft te open over de problemen van de gezondheidszorg op het eiland. Dus moet Jan Huurman, inspecteur voor de volksgezondheid, volgende maand terug naar Nederland.

Omdat op het eiland geen inspecteur te vinden was, benoemde Curaçao vorig jaar september de Nijmegenaar Huurman, op tijdelijke basis. Al snel stelde hij gebreken vast. Hij verbood maagverkleiningsoperaties en stelde de spoedeisende hulp onder verscherpt toezicht. "Daardoor kwam er voor het eerst overleg tussen alle betrokkenen. Het werkt dus goed." Deze week nog sloot hij de intensive care van het Sehos, het grootste ziekenhuis op het eiland, vanwege een klebsiellabacterie.

Hoewel het niet altijd even leuk is wat inspecteur Huurman in de ziekenhuizen en medische instellingen aanricht, wordt hij naar eigen zeggen welwillend ontvangen op het eiland. "Natuurlijk ben ik soms een lastpost, maar over het algemeen voelen de ziekenhuisdirecties zich door mij enorm gesteund."

Eigenlijk zouden alle drie de ziekenhuizen op het eiland dicht moeten, zegt Huurman. "Als dit Nijmegen was zou ik alle ziekenhuizen sluiten, want volgens Nederlandse normen is geen enkele operatiekamer op orde. Maar dit is Nijmegen met een heleboel water eromheen, dus de patiënten kunnen nergens anders heen. Daarom moet je zoeken hoe je in elk geval één stap in de goede richting kunt zetten."

Een belangrijk probleem voor de drie Curaçaose ziekenhuizen is volgens Huurman dat de artsen een eigen praktijk hebben en hun werk in elk ziekenhuis kunnen uitoefenen. "Dus als een ziekenhuis regels gaat opstellen over de wijze van werken, dan gaan die dokters naar een ander ziekenhuis. Omdat ik alle drie de ziekenhuizen tegelijk aanpak, komen de artsen mij altijd weer tegen. Voor de ziekenhuizen schep ik dus de randvoorwaarden. Zij willen ook kwaliteit."

Huurman kwam ook fraude op het spoor: het ging om artsen die van patiënten contant geld aannamen voor verrichtingen die de verzekering niet vergoedt. Vervolgens declareerden ze andere verrichtingen bij de verzekeraar. "Ik heb het zwart op wit en heb er al met het Openbaar Ministerie contact over gehad."

Huurman kwam er verder achter dat de artsen van de Jellinek Retreat op Curaçao, waar rijke verslaafden zich in de zon kunnen laten behandelen, niet over de juiste vergunningen beschikten. Een psychiater kreeg een beroepsverbod.

Met zijn doortastendheid lijkt Huurman de spreekwoordelijke olifant in de porseleinkast. "Maar ik zeg niet alleen dat het fout is, ik praat ook over oplossingen. Ik ben arts en organisatieadviseur, dus ik denk meteen: hoe gaan we het beter maken? Dit zijn verbeterprocessen, het aanhalen van de teugels."

"De meerderheid van de mensen hier wil echt wel. Maar er heerste lang een gelaten sfeer: we weten dat het niet klopt, maar wat doen we eraan? De grootste winst van de afgelopen maanden vind ik dat die sfeer en de acceptatie van non-kwaliteit is doorbroken. Ik hoop alleen dat dit werk wordt voortgezet."

Goede inspectie is in belang van Nederland
De volgende inspecteur voor de volksgezondheid op Curaçao moet opnieuw iemand van buiten het eiland zijn, bepleit de volgende maand vertrekkende inspecteur Jan Huurman. Lukt dit niet, dan zou het op z'n minst iemand moeten zijn zonder banden met de lokale medici.

"Doordat Curaçao een eiland is, kennen de artsen elkaar hier al twee eeuwen", zegt Huurman. "Ze zijn ook vaak familie van elkaar. Daardoor is het heel lastig om onder de lokale medici een inspecteur te vinden die behalve de ervaring ook de durf heeft om misstanden aan te pakken. Want hij kent zijn collega's en wil op het eiland blijven."

"Een inspecteur van buiten het eiland is ook in het belang van Nederland. Doordat het Sehos (het grootste ziekenhuis op het eiland, red.) niet aan de Nederlandse eisen voldoet, worden er voor Bonaire - een Nederlandse gemeente - dure specialisten uit Nederland overgevlogen. Of patiënten gaan naar een Zuid-Amerikaans ziekenhuis in plaats van naar het Sehos."

Huurman: "In Zuid-Amerika wordt veel heftiger gestrooid met antibiotica en dat betekent dat je Bonaire binnen de kortste keren besmet met antibioticaresistente bacteriën. Dus Nederland heeft belang bij een goede inspectie op Curaçao. Daardoor komen de ziekenhuizen hier op een hoger plan en kunnen Bonairiaanse patiënten weer als vanouds naar Curaçao, vijftien minuten vliegen hiervandaan."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden