Geen enkele inspecteur extra aangesteld na ramp Bangladesh

Deze vrouw verloor haar zus bij de instorting van Rana Plaza in juni vorig jaar waarbij 1129 mensen de dood vonden. Beeld AP
Deze vrouw verloor haar zus bij de instorting van Rana Plaza in juni vorig jaar waarbij 1129 mensen de dood vonden.Beeld AP

De Bengaalse overheid heeft nog geen enkele inspecteur extra aangesteld om de textielfabrieken in het land te controleren op brand- en gebouwenveiligheid. Minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking noemt in een interview met Trouw het gebrek aan voortgang teleurstellend.

Na het instorten van het naaiatelier Rana Plaza in april vorig jaar, waarbij ruim 1100 werknemers om het leven kwamen, beloofde Bangladesh het aantal arbeidsinspecteurs eind 2013 tot 200 te hebben verhoogd. Dit aantal moet de komende jaren oplopen tot 800 inspecteurs.

Teleurstellend
Nederland stelde daar geld voor beschikbaar. Tot nu toe is een miljoen betaald aan de internationale vakbond ILO die de Bengaalse overheid begeleidt met deze en andere projecten. Minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking noemt in een interview met Trouw het gebrek aan voortgang teleurstellend en maakt zich er zorgen over.

Ploumen: "Onder andere vanwege politieke onrust en verkiezingen is de toezegging van die 200 inspecteurs door de Bengaalse overheid nog niet gerealiseerd. Wel zijn er 39 bestaande vacatures voor arbeidsinspecteur opgevuld."

De Nederlandse ambassadeur in Bangladesh, Gerben de Jong, kreeg van de verantwoordelijke ministeries te horen dat zij 'helaas niet kunnen zorgen' voor nieuwe inspecteurs. Daar gaat een andere overheidsinstelling over.

De Jong spreekt de ministeries maandelijks, als voorzitter van een groep westerse donoren. "We vinden dit niet leuk. Elke keer zeggen we: jongens hoe staat het ervoor? De voorstellen liggen nu bij de verantwoordelijke. Het kost wat meer tijd, maar dit laten we uiteraard niet los, dit moet gebeuren. Er is geld voor, die inspecteurs moeten worden aangenomen en getraind."

Het bestaande team van 39 inspecteurs heeft sinds de ramp in Rana Plaza zo'n honderd inspecties uitgevoerd. Bangladesh telt 3500 textielfabrieken.

'Geen bewuste obstructie'
Minister Ploumen ziet dit niet als bewuste obstructie van Bangladesh. "Bij de overheid bestaat wel degelijk commitment om de arbeidsomstandigheden in de textielsector te verbeteren. Ook uit vrees om handel te verliezen, indien de situatie voor arbeiders in textielfabrieken niet snel verbetert. De meeste internationale bedrijven willen geen reputatieschade oplopen en produceren dus liever niet in fabrieken waarin arbeidsomstandigheden niet in orde zijn."

Veel Europese kledingmerken - waaronder de meeste Nederlandse - zijn inmiddels aangesloten bij het zogenaamde Veiligheidsakkoord, dat voorziet in eigen controles.

Er zijn tien proefinspecties gedaan; vanaf volgende maand zullen internationale inspectieteams, die naast de lokale teams worden ingezet, alle 1500 fabrieken die bij het Veiligheidsakkoord betrokken zijn controleren. Amerikaanse merken sloten een vergelijkbaar convenant, de Alliance, en ook die gaan zelf in Bangladesh op inspectie.

Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) praat met een overlevende van het ingestorte fabriekscomplex. Beeld ANP Communique
Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) praat met een overlevende van het ingestorte fabriekscomplex.Beeld ANP Communique
null Beeld AFP
Beeld AFP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden