Geen enkele belemmering voor islamles

Moslimorganisaties gaan ervan uit dat vanaf volgend jaar september landelijk islamonderwijs op openbare basisscholen wordt aangeboden. „Daar anticiperen we op.”

Lesmateriaal is al ontwikkeld, leraren zijn bezig de juiste kwalificaties te halen, naar potentiële docenten wordt gezocht. Moslimorganisaties willen snel met godsdienstonderwijs op openbare scholen starten.

„We bereiden ons voor op enkele honderden scholen, met een concentratie in de grote steden”, zegt Ibrahim Spalburg, directeur van Spior, Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond, die nu al islamonderwijs op dertig openbare basisscholen in Rotterdam en Lelystad coördineert. Dat wordt betaald met gemeentelijke subsidie.

Ahmed Marcouch, stadsdeelvoorzitter in Amsterdam-Slotervaart, zwengelde de discussie over islamonderwijs op openbare basisscholen aan omdat er volgens hem op weekeindscholen onder erbarmelijke omstandigheden en met een slecht pedagogisch klimaat koranlessen worden gegeven. Zijn oproep werd gisteren in deze krant gesteund door PvdA-minister Vogelaar.

Voorwaarde voor het uitbreiden van islamitisch godsdienstonderwijs op openbare basisscholen is dat de overheid er meer geld beschikbaar voor stelt.

Vijf jaar geleden begon een brede lobby van onder meer katholieke, protestants-christelijke, humanistische en islamitische organisaties die voor 2008 2,7 miljoen euro opleverde. Dat geld is voor scholing en het opzetten van een organisatiestructuur. Voor de komende jaren hopen de organisaties op een vast bedrag van rond de tien miljoen.

Bij Contactorgaan Moslims en Overheid is alles gericht op september 2009. „Wij anticiperen er op. Het lesmateriaal dat voor islamitische basisscholen is ontwikkeld en onlangs door de inspectie is goedgekeurd, kunnen we gebruiken. En de groep leraren die vanuit Rotterdam al werkzaam is, vormt de basis waar vandaan we verder werken”, zegt Rasit Bal van het CMO.

Volgens Spalburg kan de groep van twintig nu in het openbaar onderwijs werkzame islamdocenten snel uitgebreid worden. „Op de imamopleiding van de hogeschool in Amsterdam zitten veel studenten die vrezen werkloos te worden. Met wat aanvullende lessen kunnen die voor ons aan de slag.”

De noodkreet van Marcouch klonk in Rotterdam al veel eerder. Onderzoekers van het Verwey-Jonker Instituut waarschuwden jaren geleden voor wantoestanden op weekeindscholen. Spalburg: „Wij zijn daar toen mee aan de slag gegaan. We willen met islamonderwijs op openbare scholen een alternatief bieden voor ouders. Maar we zijn geen concurrent voor koranscholen.”

Dat laatste beaamt Khalil Aitblal van de Unie van Marokkaanse Moskeeën in Amsterdam: „Wij zijn het met Marcouch eens dat het goed zou zijn dat er op openbare scholen aandacht voor de Koran komt. Maar je moet niet denken dat de weekeindscholen daarmee overbodig worden. Dat is een denkfout. De vraag naar inhoudelijke islamkennis is groot en zal alleen maar groeien.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden