’Geen eerherstel polder’

Het moet geen terugkeer van het poldermodel zijn, wat het kabinet de komende 100 dagen gaat doen. Dat zou geen recht doen aan het 'pact' dat ze met de burgers wil sluiten, vindt Doekle Terpstra, voorzitter van de HBO-raad.

’Ik schrok ervan dat dit kabinet de polder in ere herstelt. Dat is zeker niet het beeld – die geur van spruitjes en het terugverlangen naar vroeger – dat informateur Herman Wijffels wilde neerzetten.”

Volgens Terpstra heeft het vierde kabinet Balkenende de bedoeling om de dialoog met de hele samenleving te zoeken. „En dat betekent dat je vooral met burgers moet praten. Ik hoop tenminste dat ze niet alleen gesprekken met de bestaande instituties voeren. Zo’n dialoog met de samenleving, zijn de vorige kabinetten Balkenende stelselmatig uit de weg gegaan. Probeer maar eens één organisatie op te noemen, waarmee ze op vriendschappelijke voet zijn gekomen?”

Terpstra kent die kabinetten uit eigen ervaring. „In het onderwijs spraken we veel met staatssecretaris Mark Rutte, maar hij was niet ontvankelijk voor argumenten. Het ging hem om de stoere taal, het beeld en de retoriek. Dat schoot niet op.”

Vooruitlopend op de 100-dagengesprekken heeft de HBO-raad al een visie-stuk klaar voor minister Plasterk, over hoe de samenwerking met universiteiten tot stand moet komen. „De uitdaging is om uit onze eigen hokjes te komen, over de schaduw heen te stappen en nu eindelijk eens integraal de problemen van studenten en leerkrachten te gaan aanpakken. We krijgen nu de kans zelf met oplossingen te komen. Dat vraagt om guts, inlevingsvermogen en creativiteit. Maar dat is het onderwijs niet meer gewend. Iedereen is schuchter geworden. Ik weet dus niet of het lukt.”

De kans is aanwezig dat het kabinet na honderd dagen zoveel tegenstrijdige voorstellen krijgt, dat het uiteindelijk toch zelf een keuze zal maken, erkent Terpstra. „De politiek moet ook haar verantwoordelijkheid nemen, het proces een richting op sturen en vooral heldere keuzes maken. Het moet straks geen labbekakkerig compromis worden. Daar heeft niemand wat aan. Wat dit kabinet wil doen, is in hoge mate experimenteel. Daarom is het reuze spannend!”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden