Geen eclipsbril? Neem een vergiet!

null Beeld anp
Beeld anp

Geen eclipsbril meer kunnen bemachtigen voor de zonsverduistering van vrijdag? Geen nood, er zijn genoeg manieren om het zeldzame spektakel alsnog te volgen. Zie hier, acht huis-tuin-en-keukenalternatieven voor een eclipsbril.

1. De gaatjescamera
Hiermee projecteert u een klein beeldje van de zon op een wit vel papier. Als u geen gaatjescamera heeft, kunt u deze ook heel makkelijk zelf maken door een stevig stuk karton te nemen ter grootte van een briefkaart. Prik in het midden een gaatje met een middellijn van ongeveer één millimeter. Vermijd rafelige randen. Houd het karton in de zon en projecteer het zonsbeeld op een wit vel papier dat u op ongeveer zestig centimeter achter het karton houdt.

2. Een rieten hoed

Houd een rieten hoed met veel kleine gaatjes in de richting van de zon en projecteer de zon op een wit vel papier.

3. Het vergiet
Houd een vergiet loodrecht in de richting van de zon en leg een groot blad wit papier op de grond. Normaal gesproken zijn er dan tientallen ronde lichtvlekjes te zien, maar tijdens de zonsverduistering zijn het allemaal fraaie sikkeltjes. Een afstand tussen de vijftig en honderd centimeter werkt meestal wel. Tip: creëer zoveel mogelijk schaduw rondom het projectiesysteem, zodat het contrast groter is.

null Beeld ANP
Beeld ANP

4. Een boom
Ga onder een boom staan met een half gesloten bladerdek. U kunt op deze manier een klein zonsdeeltje op de grond zien of op een wit vel papier.

5. Een verrekijker of telescoop
Een telescoop heeft niet iedereen in huis, maar een verrekijker vaak wel. Gebruik niet uw beste verrekijker, want door de hitte kan deze kapot gaan. Let op dat niemand per ongeluk door de kijker kijkt, want dat is heel gevaarlijk. U kunt het zonsbeeldje van twee á drie centimeter doorsnede projecteren op een vel papier op ongeveer dertig centimeter afstand. Tip: laat de dop op één van de objectieflenzen zitten, anders projecteert u twee beeldjes door elkaar.

6. Een lasglas
Kies een lasglas met een verduisteringsfactor van dertien of meer. Hiermee kunt u recht in de zon kijken.

7. Camera obsura
Neem een lange doos, bijvoorbeeld een schoenendoos, en prik aan één kant een klein gaatje van ongeveer een millimeter. Richt dit op de zon en u ziet aan de andere kant van de doos aan de binnenkant een klein zonsbeeldje. Wilt u meer contrast? Plaats dan de deksel op de doos en maak een klein venster om naar de projectie te kijken.

8. Eigen hand
Heeft u geen van bovenstaande objecten binnen handbereik? Geen nood: vorm een klein gaatje met uw vingers en gebruik dat voor de projectie op een wit vel papier.

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Zonsverduistering

De maan schuift vrijdagochtend voor de zon langs, waarbij de zon tijdelijk voor een groot deel (ongeveer 81 procent) schuilgaat achter de maan. Om 9.30 uur zal geleidelijk een steeds grotere hap uit de zon verdwijnen en rond 10.40 uur is de verduistering in Nederland op zijn maximum. Op het meest duistere moment is dan nog slechts een sikkelvormig deel van de zon zichtbaar. Om 11.48 uur is het schouwspel weer voorbij.

Een volledige zonsverduistering komt in Nederland maar zeer zelden voor. De laatste was op 3 mei 1715 en de volgende is op 7 oktober 2135.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden