Geen echo's in de kerk en geen gepiep in de gymzaal

De periode rond de eindexamens is er voor veel leerlingen een van spanning en stress. Maar stel nou dat je niet de enige bent thuis, die zit te blokken. Trouw interviewt deze examenperiode vijf gezinnen met broers én zussen die allebei hun diploma willen halen. Vandaag: Melanie (17) en Rosalie (16) Spans die vwo- en havo-examen doen op het Greijdanus College in Meppel en Zwolle.

In de Kruiskerk van Meppel zijn gisteren waarschijnlijk uitzonderlijk veel schietgebedjes gedaan. Als: 'help, wat is ook alweer een eufemisme?' 'Waar staat nu toch de kernzin in deze tekst over greenwashing?' 'Wat is een cirkelredenering?'

Samen met dertig havisten maakte Rosalie haar examen Nederlands gisteren in een kerk. Vanwege ruimtegebrek op school fungeert het Godshuis als toevlucht voor de scholieren. Lange rijen tafeltjes staan nu voor de preekstoel. Het echoot niet in de Kruiskerk. Ook het orgel houdt zich gelukkig stil terwijl de leerlingen pennen.

"Examen doen in een kerk is héél rustgevend", zegt Rosalie. Ze kon zich goed concentreren gisteren. "Het ging goed. De teksten van Nederlands over castingshows en duurzaamheid als marketingtruc waren goed te begrijpen, alleen de samenvatting die we moesten maken vond ik moeilijk."

Haar zus Melanie maakte vandaag haar examen Tekentheorie. Niet in een kerk, maar in een gymzaal op de andere vestiging van het Greijdanus in Zwolle. Ze gaat theologie studeren in september, maar is niet jaloers op de examenkerk van Rosalie. "In onze gymzaal is het heerlijk stil en er ligt zelfs vloerbedekking tijdens de examens!"

De vloerbedekking verhelpt het gevaar van piepende schoenen als medescholieren moeten plassen.

"Dat is heel fijn", zegt Melanie. "Mijn examen ging goed, alleen het was wel heel erg lang. Ik moest de laatste vragen afraffelen. Toen de tijd om was zat bijna iedereen nog te zweten." Bij het Landelijke Aktie Komitee Scholieren (Laks) stromen de klachten ook al binnen over de lengte van het examen. Na het havo-examen Nederlands en vwo-scheikunde zelfs honderd per minuut.

In huize Spans is het deze examentijd ieder voor zich. "Als we bij elkaar op de kamer gaan zitten komt er niets meer van leren, we kletsen veel te veel!" zegt Rosalie. "Het is fijn dat we nu in dezelfde stressvolle tijd zitten, maar we moeten wel oppassen dat we elkaar niet afleiden!" zegt Melanie.

Vader en moeder Spans zijn ook erg bezig met de examens. Ze hopen vooral niet dat de ene dochter slaagt en de ander zakt, volgens Melanie. "Dat zou heel naar zijn, zo binnen het gezin." Volgens Rosalie geven haar ouders constant tips: rustig blijven, doorwerken, goed op de tijd letten.

De zussen staan er allebei redelijk voor, dus veel reden voor angst is er niet. Alleen heeft Rosalie één voordeel. Terwijl Melanie er alleen voor staat kan Rosalie met al haar vragen in de speciale examen whatsappgroep voor de havo terecht.

Vandaag staat voor de havo wiskunde op het programma dus gaat het er als volgt aan toe:

"Hoe los je dit op? (x/6,3)^(2/3)-2=3,5 +2?"

"Nee, kan niet"

"Ik dacht 5,5^(1/3) maar dan kwam het niet uit."

"Er is wel een regel voor, geloof ik."

"Hmmmmm, welke dan?"

Examenagenda van vandaag

VMBO gl/tl/kb

9.00-11.00 uur

Nederlands

Havo

13.30-16.30 uur

Wiskunde B

13.30-16.30 uur

Wiskunde A

Vwo

9.00-12.00

Kunst (algemeen)

13.30-16.30

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden