Geen dwangsom vuurwerkbedrijf

* De gemeente Enschede mag vuurwerkbedrijf Haarman uit deze plaats geen dwangsom opleggen voor de opslag van een partij Chinees vuurwerk. Dat heeft de Raad van State gisteren bepaald.

De gemeente wil niet dat Haarman het vuurwerk in zijn loods opslaat, omdat deze niet aan de veiligheidsnorm voldoet. Voor elke week dat het bedrijf meer vuurwerk opsloeg dan was toegstaan, legde Enschede een dwangsom van een kwart miljoen gulden op, met een maximum van 3 miljoen.

De uitspraak betekent dat in een nieuwe opslaghal van Haarman maximaal 150000 kilo vuurwerk mag liggen. Volgens de gemeente voldeed de nieuwe hal niet aan alle eisen. Zo zou de formele goedkeuring van de sprinklerinstallatie ontbreken.

In de uitspraak wijst de Raad van State op een aantal fouten van de gemeente. Het gemeentebestuur heeft onder meer verzuimd aan te geven waarom een bepaald certificaat nodig is voor de sprinklers. Voor de Raad was dit voldoende reden om het dwangbevel ongeldig te verklaren. Het gaat om een schorsingsuitspraak. Later zal de Raad van State over deze kwestie een hoorzitting houden en daarna definitief uitspraak doen. Tot dat moment mag de gemeente geen dwangsom opleggen.

Enschede reageerde teleurgesteld en verbaasd op de uitspraak van de Raad van State. Volgens de lokale milieuvergunning is een certificaat vereist. Het bedrijf in kwestie moet aantonen dat de sprinklerinstallatie door een erkende installateur is aangelegd en aan de normen voldoet. Dat heeft Haarman nagelaten. De gemeente laat een erkend installatiebedrijf de sprinklerinstallatie onderzoeken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden