Geen dure pil voor ouderen met kanker

Beeld Thinkstock

Ouderen met kanker komen minder vanzelfsprekend in aanmerking voor nieuwe, dure geneesmiddelen. Vaak denken artsen dat deze medicijnen verkeerd uitpakken, maar sluitend bewijs daarvoor ontbreekt.

Dat blijkt uit onderzoek van het instituut for Medical Technology Assessment (iMTA) van de Erasmus Universiteit naar het gebruik van medicijnen bij de ziekte van Kahler, waaronder dure medicijnen zoals bortezomib (merknaam: Velcade, van fabrikant Janssen-Cilag) en lenalidomide (Revlimid, van Celgene). Volgens onderzoeksleider Carin Uyl-de Groot, hoogleraar toegepaste gezondheidstechnologie, betreft het een groep medicijnen waarvan de gemiddelde prijs op 22.000 euro per patiënt per jaar bedraagt. Ziekenhuizen krijgen daarvoor extra geld, maar daarvan profiteren ouderen minder, zo blijkt uit het onderzoek over de periode 2004-2009.

Zo werd een derde van de darmkankerpatiënten het dure middel oxaliplatin onthouden. Dit betrof vooral oudere patiënten, omdat zij ook nog één of meer aandoeningen hebben zoals diabetes en hart- en vaatziekten. Oxaliplatin zou leiden tot extra kwetsbaarheid van de patiënt, denken de artsen. Maar ook relatief gezonde ouderen kregen de medicijnen vaak niet, constateert Uyl-de Groot. "Want bij 18 procent van de ziekenhuizen is het gewoon beleid dat niet te geven aan ouderen." Toch zouden ook deze medicijnen bij ouderen effectief kunnen zijn, denkt zij. Daarbij verwijst ze naar een studie van het Erasmus MC, waarbij oudere leukemiepatiënten lagere doseringen medicijnen kregen. "Een aantal ouderen bleek daar wel degelijk goed op te reageren."

Artsen verwijzen als verklaring vaak naar studies van farmaceuten. Die doen nauwelijks onderzoek naar het effect van hun medicijnen op deze oudere patiëntengroep. Uyl-de Groot: "Ze testen hun medicijnen vooral op jongere patiënten, bij wie de kanker vaak ook agressiever toeslaat. Maar het is heel goed denkbaar dat met een aanpassing van de dosering de therapie ook bij ouderen goed aanslaat." Op kinderen worden nieuwe medicijnen ook niet getest. "Maar bij deze groep wordt de dosering wel aangepast, vaak op basis van het lichaamsgewicht." Veertig ziekenhuizen zijn voor het onderzoek bezocht, in totaal ruim 500 dossiers gelicht, 390 dossiers van patiënten met darmkanker, 140 van patiënten met de ziekte van Kahler.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden