Geen duidelijke stembuswinst in dwars Catalonië

De verkiezingen in de Spaanse deelstaat Catalonië hebben geen duidelijke winnaar opgeleverd. De vraag is nu wie de dwarse regio moet gaan regeren.

De ruim vijf miljoen Catalaanse kiezers lieten het massaal afweten: slechts 56 procent kwam stemmen. De campagne stond deze keer niet in het teken van de gebruikelijke aanvallen op de centrale regering in Madrid. Thema’s als immigratie en de dure huizenprijzen overheersten.

Tekenend voor die ontwikkeling was het verrassende resultaat van een nieuwe, niet-nationalistische partij, Ciutadans (’Burgers’). Vanuit het niets veroverde het centrum-linkse Ciutadans 3 van de 135 zetels met een programma dat zich ’kosmopolitisch, progressief en solidair met de rest van Spanje’ noemt.

Ciutadans verdedigt onder meer het gebruik van het Spaans naast het Catalaans in het onderwijs. Nu is in het basis- en voortgezet onderwijs het Catalaans de voertaal, tot ergernis van veel ouders. Ciutadans hekelt ook het zogeheten ’consortium voor linguïstieke normalisering’, dat controleert of ziekenhuizen, rechtbanken en media wel Catalaans gebruiken. Zelfs de omroepsters in winkelcentra ontsnappen niet aan de aandacht van deze taalpolitie.

De meeste stemmen gingen naar de gematigd nationalistische CiU (Convergencia i Unio). De CiU, een christen-democratische partij die tussen 1980 en 2003 oppermachtig was, heeft nu 48 zetels.

CiU-leider Artur Mas zou nu kunnen proberen een coalitie te vormen met de socialistische partij. (37 zetels). Een andere mogelijkheid is voortzetting van de tumultueuze combinatie van de socialisten, linkse separatisten van de ERC en een groen partijtje. Een stabiele optie lijkt dat niet: de ERC verliet de regering omdat een nieuw statuut voor Catalonië niet ver genoeg zou gaan.

De ERC, die onder meer opzien baarde met een boycot van de kandidatuur van Madrid voor de Olympische Spelen van 2012, verloor 2 zetels en staat nu op 21. Hiermee komt een voorlopig einde aan jaren van onstuimige groei.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden