Geen donorhart bij taalachterstand

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Bij de rechtbank in het Duitse Bielefeld is vrijdag de behandeling van de klacht begonnen van de 62-jarige zieke Irakees Hassan Rashow-Hussein tegen de hartkliniek HDZ. Die wil hem niet op de wachtlijst zetten voor een donorhart omdat hij geen Duits spreekt, hoewel hij al 13 jaar in Duitsland woont. Daarom is volgens de artsen geen succesvol begeleidingstraject voor en na een eventuele transplantatie verzekerd.

Redactie

De patiënt voelt zich 'in de steek gelaten' en eist een schadevergoeding van tienduizend euro. Het ziekenhuis wil geen zeldzaam donorhart weggeven aan iemand die wegens gebrekkige talenkennis mogelijk niet de adviezen van artsen en verplegend personeel opvolgt.

Het ziekenhuis beroept zich op richtlijnen van de Duitse artsenorganisatie Bundesärztekammer. Daarin staat dat medewerking van de patiënt een voorwaarde is voor transplantatie. Gebrekkige talenkennis kan volgens de voorschriften tot 'onoverbrugbare moeilijkheden' leiden. Ziekenhuizen moeten bij de verdeling van donororganen deze voorschriften naleven.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden