Geen delta zo veilig als de onze

Polder Noordwaard (Werkendam). Ook hier ruimte voor de rivier. Beeld Werry Crone
Polder Noordwaard (Werkendam). Ook hier ruimte voor de rivier.Beeld Werry Crone

De huidige hoge waterstanden vergen nog niet het uiterste van de rivierbeheerders. Wel demonstreert de situatie dat Nederland goed voorbereid is op flinke hoeveelheden water. En dat zien ze in het buitenland ook.

In één opzicht is het huidige hoogwater uniek. Voor het eerst neemt de rivier bezit van de ruimte die waterbeheerders voor haar hebben gereserveerd. De Waal heeft de nevengeul bij Lent in gebruik genomen, overloopgebieden bij Woudrichem en Werkendam lopen vol.

Maar de meeste projecten uit het programma 'Ruimte voor de Rivier' zijn nog niet in werking gesteld, zegt Joris Schouten van Rijkswaterstaat. "Daarvoor staat het water lang niet hoog genoeg."

En daardoor valt ook niet te zeggen of de projecten aan de verwachtingen voldoen. De geul bij Lent moet het waterpeil in de rivier 41 centimeter laten zakken, maar dat geldt voor een toestroom bij Lobith van 16.000 kubieke meter water per seconde.

Nu wordt minder dan de helft aangevoerd. "Dit hoogwater komt eens in de vijf jaar voor", zegt Schouten. "We zijn voorbereid op een vloed die eens in de tienduizend jaar voorkomt."

Dat zijn de sleutelwoorden: een goede voorbereiding. Anders dan in de jaren negentig, toen de dijken het bijna begaven en 200.000 mensen moesten worden geëvacueerd, zegt Rijkswaterstaat nu alles onder controle te hebben. Dat ziet het buitenland ook, zegt Schouten.

"Natuurlijk, als wij buitenlands bezoek krijgen, of het nu toeristen zijn of handelsdelegaties, willen ze onze parels zien. De Maeslantkering of de Balgstuw in het Ketelmeer. Net als de Afsluitdijk of de Kinderdijk overigens. Maar ze zien vooral dat onze aanpak loont."

De bezoekers vielen deze week met hun neus in de boter, zegt Lennart Silvis van het NWP, het netwerk voor de Nederlandse watersector in het buitenland. "Zij konden met eigen ogen zien dat onze aanpak werkt. Maar Nederland had altijd al een grote naam in waterbeheer en die reputatie is de laatste jaren flink gegroeid. De export van onze kennis en kunde is in vijftien jaar verdubbeld naar bijna 8 miljard euro per jaar. Men ziet dat er in de wereld geen veiliger delta is dan Nederland."

Soms wil het buitenland waterwerken zoals men ze in Nederland heeft gezien. Venetië en Sint-Petersburg hebben een stormvloedkering, New Orleans bouwde na orkaan Katrina iets dat lijkt op de Maeslant. Vaak ook gaat het om adviezen of activiteiten waarin Nederlandse bedrijven uitblinken. Baggeren, land opspuiten.

Silvis: "Maar we exporteren ook onze aanpak. Welke eisen stel je nog meer aan je waterbeheer? Welk waterwerk past het best bij jouw landschap? Het Poolse Poznan wilde zich tegen overstromingen beschermen, maar leerde bij ons dat je een rivier ook de ruimte kunt geven. En als je dan toch een hogere dijk wilt, maak er dan een mooie boulevard van. Net zoals de nevengeul bij Lent een slimme combinatie is van waterbeheer en toerisme."

Ervaring

Die Nederlandse aanpak kenmerkt zich ook door de organisatie, vult Herman van der Most van kennisinstituut Deltares aan. "Wij hebben het waterbeheer goed geregeld. Er is een nationale strategie die ruimte laat voor de inbreng van regionale partijen, zoals gemeenten en waterschappen. Dat helpt om projecten binnen de afgesproken tijd en het vastgestelde budget uit te voeren, zoals de ervaring met 'Ruimte voor de rivier' heeft laten zien."

Over de kosten zelf neemt Nederland nog een aparte positie in. "Wij hanteren strenge normen voor onze waterwerken en dat kost geld", zegt Van der Most.

"Onze delta is dichtbevolkt en kent veel economische activiteit. De schade bij een overstroming is bij ons heel groot. Veel groter dan in het dunbevolkte Texas bijvoorbeeld. Maar het komt ook doordat andere landen minder bereid zijn vooraf in hun bescherming te investeren."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden