’Geen debat, maar actie tegen abnormale seksmoraal jeugd’

(\N)

„Een meisje wordt gezien als gebruiksartikel en seks als ruilmiddel”, stelde minister Rouvoet van Jeugd en Gezin gisteren in het Algemeen Dagblad. De bewindsman maakt zich zorgen over de volgens hem abnormale seksmoraal van een deel van de jeugd. Dat hebben we eerder gehoord, zeggen kamerleden. Zij willen actie zien.

Vanavond, als de Kamer de begroting van de ChristenUnie-bewindsman bespreekt, zal CDA-Kamerlid Mirjam Sterk nog eens aandringen op actie. Vorig jaar al, tijdens dezelfde begrotingsbehandeling, vroeg ze om opvoeddebatten. „Die moeten we ook gebruiken om met elkaar af te spreken wat we mogen verwachten.”

Rouvoet wil een maatschappelijk debat over de seksuele moraal. Prima, zegt Sterk, maar dat kan niet het enige zijn. Hij moet hulpverleners ondersteunen bij de problemen die ze ondervinden bij het helpen van jongeren. Juist jongeren met problemen en hun ouders bereik je niet met opvoeddebatten, geeft Sterk toe, „maar je kunt wel hun sociale omgeving bereiken”.

PvdA-kamerlid Bouwmeester ziet weinig in zo’n debat, omdat daar waarschijnlijk alleen mensen op afkomen bij wie het probleem niet speelt. Zij wil dat Rouvoet met een concrete aanpak komt.

Twee PvdA-collega’s van Rouvoet zijn al wat verder met maatregelen die jongeren moeten helpen bewust met seksualiteit om te gaan. Minister Plasterk (emancipatie) constateerde vorig jaar in zijn emancipatienota dat de samenleving ’seksualiseert’. Ook hij sprak over jonge meisjes die in ruil voor zoete, alcoholische drankjes, seks hebben. In januari rolt er uit zijn ministerie een onderzoek naar de invloed van media bij de seksualisering van de samenleving. Daarop volgt een actieplan.

Staatssecretaris Bussemaker (volksgezondheid) ontwikkelt een leefstijlcampagne over seksualiteit. Tot nu toe ging de campagne vooral om het voorkomen van geslachtsziektes. De komende jaren wil ze dat uitbreiden naar het weerbaar en competent maken van jongeren als het gaat om relaties en seksualiteit en het voorkomen van problemen, zoals seksuele dwang en ongewenste zwangerschap. Hiervoor trekt ze tot 2013 vier miljoen euro extra uit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden