Geen broek meer voor vrouwen op Atjeh

(Trouw) Beeld AFP
(Trouw)Beeld AFP

In de Indonesische provincie Atjeh kan sinds kort overspel worden bestraft met steniging. Om verleiding te beperken, gaat alle kleding die vrouwelijke vormen laat zien in de ban.

Het is druk op straat in het West-Atjehse stadje Meulaboh, het is na vieren en de verzengende hitte heeft plaats gemaakt voor wat koelte. Vrouwen op brommers rijden van werk naar huis of doen nog wat laatste boodschappen voor de avond valt.

De meeste van hen dragen een spijkerbroek in combinatie met een hoofddoek, al dan niet met fikse lagen make-up en strakke hippe shirtjes. Maar als het aan de bupati, de regent van West-Atjeh ligt is dit in het nieuwe jaar een beeld uit het verleden. Vanaf 1 januari 2010 mogen moslimmeisjes en -vrouwen geen broeken meer dragen.

„Het bedekken van het vrouwelijk lichaam, beschermt mannen tegen het doen van slechte dingen”, legt Muhammad Nur Juned uit. Hij is als hoofd van de sharia-afdeling in de kustregio van Sumatra, verantwoordelijk voor de uitvoering van de nieuwe bepaling. Overigens wordt de broek niet verboden, onder een lange blouse of lange rok is het geen probleem, verduidelijkt hij. „Zolang de vorm van het lichaam maar niet te zien is.”

Vrouwenorganisaties maken zich niettemin zorgen over de steeds strenger toegepaste religieuze regels in Atjeh. De provincie is het meest islamitische gebied in Indonesië, de plek waar de islam de archipel ooit is binnengetreden.

Evi Zain van de Atjeh Mensenrechten NGO Coalitie noemt de bepaling ’discriminerend’. „Het is net of we honderden jaren terug gaan in de tijd. De meeste vrouwen rijden brommer, hoe moet dat met een lange rok? Hoe brengen ze hun kinderen naar school? Hoe nemen ze de hoge instap van de bus?”

Niet alleen de shariapolitie houdt de kledingkeuze van de West-Atjehse moslima in de gaten. Gezondheidscentra in Meulaboh en omgeving mogen geen vrouwen meer helpen die niet voldoen aan de juiste islamitische kledingvoorschriften. Evidarni werkt voor een ziekenpost vlakbij Meulaboh: „Spoedgevallen helpen we wel, maar anders pas wanneer de vrouw haar kleding heeft verwisseld voor deugdzame kleren.”

De sharia werd al in 1999 ingevoerd in Atjeh. Naast de verplichte hoofddoek voor moslima’s, mag er in de provincie niet worden gegokt en gedronken. Op overtreding van deze islamitische regels staan stokslagen. Veertig voor het drinken van alcohol en twaalf voor gokken.

De publieke afstraffing wordt na het middaggebed op vrijdag uitgevoerd, in de buurt van de moskee. De stok waarmee wordt geslagen is een meter lang en een centimeter dik, de gekapte beul werkt voor de sharia-politie.

Ongetrouwd samenzijn leverde tot voor kort negen stokslagen op, maar daar komt verandering in. Een meerderheid van het Atjehese parlement heeft voor een wet gestemd die het mogelijk maakt overspelplegers tot de dood te stenigen. Op het hebben van een actieve homoseksuele relatie komt honderd stokslagen te slaan, hetzelfde voor het hebben van seks voor het huwelijk.

Om tot steniging over te gaan zijn vier getuigen nodig die de daad hebben gezien, er moet opzet in het spel zijn en geen dwang. Niet makkelijk om aan deze voorwaarden te voldoen, zegt Muslim Ibrahim, voorzitter van de Hoogste Islamitische Raad in Atjeh: „Het is mogelijk dat de straf nooit wordt uitgevoerd, maar toch is de wet nodig. We willen mensen bang maken, de straf moet ook zo gruwelijk mogelijk worden beschreven, want dan zal niemand nog overspel willen plegen.”

Op de markt in de hoofdstad Banda Atjeh is bijna iedereen voorstander van de wet, vooral vrouwen spreken hun voorkeur uit: „Overspel is zondig, dat moet worden afgestraft,” meent de 29-jarige pisang-goreng verkoopster Mardiyah.

Of de straf genoeg angst inboezemt om overspel te voorkomen weet marktbezoeker Baharaudin niet. „Het is wel een wrede straf”, meent de 45-jarige man, „maar als de veranda van Mekka heeft Atjeh zijn naam hoog te houden.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden