Geen boete voor studenten na negeren bevel politie

(Novum) - Vier studenten die in november op het terrein van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) aan de Wibautstraat werden aangehouden, krijgen geen boete. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam donderdag bepaald. Zij waren bezig met het inzamelen van handtekeningen voor een petitie die het aftreden van minister voor Vreemdelingenzaken Rita Verdonk (VVD) beoogde en negeerden het bevel van de politie om het terrein te verlaten.

Het Openbaar Ministerie (OM) had een boete van 120 euro geëist. Eerder had het OM de studenten aangeboden 110 euro te betalen, maar daaraan gaven zij geen gehoor.

De studenten zijn actief voor de Internationale Socialisten en protesteerden naar aanleiding van de Schipholbrand, waarbij eind oktober elf vluchtelingen om het leven kwamen. In dezelfde periode liet de Amsterdamse burgemeester Job Cohen spandoeken in de stad verwijderen. Daarop stonden teksten met betrekking tot de Schipholbrand en Verdonk.

De studenten stellen dat de HvA de studenten heeft laten oppakken omdat de onderwijsinstelling 'geen gelegenheid biedt tot politieke statements'. De studenten beschouwen dat als een inperking van hun recht op vrijheid van meningsuiting. "Wat je denkt op de HvA kan je blijkbaar een dagvaarding bij de politierechter opleveren", zegt een woordvoerder van de studenten.

Het OM heeft twee weken om in beroep te gaan tegen het vonnis.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden