Geen bodyguards voor Sinterklaas en Zwarte Piet

MICHAEL RAMAKER

Hij komt gewoon op dezelfde manier als voorgaande jaren. Ook al zijn de gemoederen rondom Zwarte Piet de afgelopen weken hoog opgelopen, verschillende grote gemeenten in Nederland treffen geen extra veiligheidsmaatregelen voor de Sinterklaasintocht.

De landelijke intocht, vandaag in Groningen, zal geen aanpassingen krijgen vanwege de Pietendiscussie. "We hebben veiligheidmaatregelen getroffen om de verwachte 50.000 bezoekers een veilige, maar vooral ook een leuke intocht te bezorgen", aldus een woordvoerder van de gemeente. "Het lijkt ons niet nodig om daar nog eens extra beveiliging op te gooien. Wij zijn nuchtere Groningers, we verwachten dat de intocht normaal verloopt."

Ook de gemeente Amsterdam, waar de ophef begon, zal geen extra maatregelen nemen om de komst van de goedheiligman te beveiligen. Burgemeester Eberhard van der Laan zei tijdens een raadsvergadering afgelopen donderdag erop te rekenen dat alles normaal verloopt tijdens het kinderfeest. "Amsterdammers zijn zelf de belangrijkste bewakers van een normaal verloop van de intocht. We rekenen erop dat zij met gezond verstand en hart zullen handelen."

De veiligheid bij de intocht was een van de agendapunten voor de vergadering, na uitspraken van een demonstrant vorige week. De man, een docent maatschappijleer, had na het verliezen van een kort geding om de vergunning van de intocht in te trekken, gezegd dat de veiligheid van de Zwarte Pieten niet gegarandeerd zou zijn. De burgemeester vond deze uitspraken niet verstandig, maar wees erop dat ook sommige voorstanders van Zwarte Piet zich de afgelopen weken nogal fel hadden uitgelaten.

Van der Laan stelde dat mensen het recht hebben om te demonstreren, maar dat het feest onder geen enkel beding verpest mag worden. Hij stuurt zijn agenten de straat op met de opdracht arrestaties zoveel mogelijk te vermijden. Demonstranten zal bijvoorbeeld eerst gevraagd worden het kinderfeest niet te verpesten.

Ook in andere steden, zoals Rotterdam en Tilburg, zal de politie alleen ingrijpen waar nodig. Beide gemeenten houden sociale media als Facebook en Twitter in de gaten om te kijken of mensen het feest willen verstoren.

Met de rug naar de optocht
De stichting Nederland Wordt Beter zal zowel in Groningen als Amsterdam tijdens de intocht een stil protest houden tegen de rol van Zwarte Piet. De demonstranten in Amsterdam zullen bijeenkomen op de Dam en in stilte hun rug naar de optocht toekeren. De stichting wil hiermee op een vreedzame manier haar kritiek uiten op de zwarte knecht. Nederland Wordt Beter vraagt aan de demonstranten of zij niet in willen gaan op uitlokkingen, en ook geen T-shirts willen dragen met felle uitspraken. Hiermee wordt gedoeld op het 'Zwarte Piet is racisme'-shirt, dat Quincy Gario twee jaar geleden droeg tijdens de landelijke Sinterklaasintocht in Dordrecht. De jonge activist werd toen door de politie uit de menigte gehaald en gearresteerd.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden