Geen bloed, wel spanning in opvolger van The Killing

JANN RUYTERS

DVD TELEVISIE

Borgen

Adam Price

Lumiere Series

Het politieke spel in Kopenhagen was, naast de koppige detective Sarah Lund en haar gebreide trui, een van de belangrijkste attracties in 'The Killing', de succesvolle Deense televisieserie die hier op dvd inmiddels aan haar tweede seizoen toe is. Voor wie in die misdaadserie toch het meeste plezier beleefde aan de slimme intriges rond wethouder Troels Hartman, die zijn campagne voor burgemeester moet zien te redden, is er nu 'Borgen'.

Dit keer eens een Deense tv-serie zonder een gruwelijk gemolesteerd meisje in het bos; een serie die zich puur concentreert op 'wheelen en dealen' in de achterkamertjes van de Deense politiek en op soortgelijke handel en wandel binnen het redactielokaal bij het belangrijkste nieuwsprogramma van het land. Geen bloed, wel spanning.

In beide mannenbolwerken krijgt een vrouw het voortouw. 'Borgen' (ofwel De Burcht, bijnaam voor Christiansborg, het Deense parlement) speelt zich af in het eerste regeringsjaar van de eerste vrouwelijke premier van Denemarken: Birgitte Nyborg. Haar eerste schreden als premier worden kritisch gevolgd door de nog maar 29-jarige ambitieuze tv-presentatrice Katrine die uitgroeit tot de Paul Witteman van de Deense televisie.

Een extra actueel tintje verwierf deze nieuwste Deense tv-serie toen Denemarken deze oktober in Helle Thorning -Schmidt ook echt haar eerste vrouwelijke premier vond. Met dat verschil dat 'Gucci-Helle' de Arbeiderspartij aanvoert. In 'Borgen' is premier Birgitte afkomstig uit de Middenpartij.

Partijleidster Birgitte Nyborg, wordt gespeeld door Sidse Babette Knudsen, een actrice die hier eerder in de speelfilm 'After the wedding' te zien was, en die zich als Nyborg van haar stralende energieke kant laat zien; tenminste in de eerste afleveringen waar haar man nog van haar houdt en ze ook het regeren nog vol vertrouwen tegemoet ziet. Nyborg wint het verkiezingsdebat omdat ze een hartstochtelijk pleidooi houdt voor een nieuw, divers Denemarken en in een spontaan terzijde glimlachend erkent dat ze te dik is geworden voor haar favoriete mantelpakje. Haar oprechtheid en haar sexy jurk leveren haar Middenpartij de volgende dag bij de verkiezingen tien zetels winst op. Premier moet ze dan nog worden. Zoals haar wijze, oudere adviseur haar voorhoudt als ze in de tweede aflevering aarzelt om toe te slaan: 'Macht is geen schattig hondje. Je moet hem grijpen en vasthouden.'

En eenmaal verworven, wordt de macht dus ook een doel op zich. In deze eerste serie van 'Borgen' zien we de dromen van Nyborg steeds harder op de politieke praktijk botsen. Dat begint al met de gewiekste spindoctor Kasper die ze in de eerste aflevering ontslaat omdat hij zich schuldig maakt aan chantage, en die ze dan een aflevering later toch weer aanneemt omdat hij het spel met de media beter beheerst. Compromissen worden gesloten, kameraden vallen. Anders dan in 'The Killing' concentreert de spanningsboog in 'Borgen' zich niet op een enkele wurgende kwestie, maar vinden op 'West Wing' achtige wijze in de verschillende afleveringen verschillende incidenten plaats. Dat maakt de serie iets minder verslavend, maar de onbevangen premier en zeker ook de onstuimige tv-presentatrice Katrine zijn innemend genoeg om je aan zich te binden, daarbij geholpen door de slimme spindoctor die volgens beproefde soapformule werkt voor de eerste en verliefd is op de laatste.

Premier Nyborg wordt onder meer geconfronteerd met een Guantanomo-achtig kamp op Deense grond. Ze moet iets verzinnen als een Oost-Europese president tijdens een staatsbezoek eist dat een in Denemarken vrij rondlopende 'terrorist' aan hem wordt uitgeleverd. Ze moet een bevriende minister ontslaan na druk van de coalitiepartner. En intussen slokt het werk haar zo op dat haar huwelijk dreigt te stranden. Tegen het einde van dit seizoen zijn beide vrouwen wat illusies armer. Vraag is wat de gewonnen wijsheid hun volgend seizoen oplevert.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden