Geen bingo, maar wijn en historie

reportage Sluiting dreigt voor Wageningse dagopvang voor hogeropgeleiden met alzheimer

WAGENINGEN - De wijnflessen staan in de pantry. Op tafel ligt 'De geschiedenis van de 20ste eeuw' opengeslagen. De gespreksgroep voor hogeropgeleiden bespreekt 'de belangrijkste gebeurtenissen in de vorige eeuw'.

Wekelijks twee à drie keer ontmoeten academici elkaar in verpleeghuis Pieter Pauw (Vilente) vlakbij het Menzis-hoofdkantoor in Wageningen. Dagbesteding op niveau. Geen Frans Bauer of bingo, zoals in de huiskamer verderop. Welnee. Alleen al de gedachte.

Voor Toos Molster uit Bennekom (gemeente Ede) is deze dagbesteding voor mensen met alzheimer een uitkomst. Haar zelfstandig wonende 84-jarige vriend, met wie ze een latrelatie heeft, komt daar graag om te converseren over bouwkunde en te luisteren naar klassieke muziek. Dat geeft haar de tijd om op haar kleinkinderen te passen. "Mijn agenda is helemaal op de dagbesteding afgestemd", vertelt ze. Maar nu dreigt opheffing van de academicigroep met 24 regionale deelnemers.

Zorginstelling Vilente, werkzaam in Ede, Renkum en Wageningen, kan deze speciale ouderengroep slechts regionaal aanbieden vanwege de kosten en kwaliteitseisen. Personeelsleden en vrijwilligers moeten wel kunnen omgaan met kritische academici en andere notabelen. Die wonen in Wageningen en ook de dorpen eromheen, zoals Bennekom. Gaat Wageningen straks betalen voor niet-inwoners als gemeenten voor dagbesteding verantwoordelijk worden? Die kans lijkt klein.

Molster (73) moet er niet aan denken dat deze groep stopt. Ze pendelt nu tussen kinderdrukte en mantelzorg en voelt zich, naar eigen zeggen, gesandwicht. "Ik heb vier drukke kinderen met gezin, waaronder twee zzp'ers. Die vragen of ik kan oppassen. En ik heb een partner met dagelijks vier keer thuiszorg." Naar de dagbesteding in Ede zou ze hem niet laten gaan. Daar is de sfeer te anders. Laten opnemen is geen optie. Hoe moe ze zich ook voelt: "Dat doe ik hem niet aan."

Vilente tracht gemeentebesturen te overtuigen gespecialiseerde ouderenzorg regionaal in te kopen voor mensen als Molster en haar vriend. "Hoe specialistischer de zorg, hoe meer je bent gebaat bij grootschalige inkoop", zegt Vilente's bestuursvoorzitter José van Vliet.

"Dat vraagt om samenwerking tussen gemeenten. Ik hoop dat we verschillende dagbestedingssoorten regionaal kunnen verrekenen. In Ede hebben we bijvoorbeeld huiskamers voor Turkse en Marokkaanse ouderen."

Vilente liet daarom regiowethouders al kennismaken met de academische groep. De zes deelnemers die elkaar deze donderdag ontmoeten, vertrekken voor een wandeling rond Pieter Pauw. Er zit geen Wageninger tussen. Als ik ben genezen, belooft een 71-jarige deelnemer uit Ede, regel ik in de Edese politiek dat deze gespreksgroep blijft bestaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden