Geen bijval voor minimumstraf moord en doodslag

(Novum) - De twee regeringspartijen, PvdA, SP, D66 en GroenLinks zien niets in de invoering van minimumstraffen voor moord en doodslag. Het voorstel van LPF-Kamerlid Joost Eerdmans lijkt al gesneuveld voordat het is ingediend.

Eerdmans wil maandag een initiatief-wetsvoorstel indienen voor een minimumstraf van vijftien jaar op moord en tien jaar voor doodslag. Dit kondigde het Kamerlid aan in een interview met de Volkskrant. Momenteel bestaan er in het Nederlandse rechtssysteem alleen maximumstraffen. Bij moord bedraagt die dertig jaar of levenslang, voor doodslag wordt hooguit vijftien jaar gegeven.

De CDA-fractie ziet geen toegevoegde waarde in minimumstraffen. Ze wijst erop dat de maximumstraffen recent al zijn verhoogd en de verjaringstermijn is verlengd. "Alleen minimumstraffen vinden wij te rigide", zegt Kamerlid Coskun Cörüz.

VVD'er Frans Weekers is van mening dat een rechter de volledige bevoegdheid moet behouden om een strafmaat te bepalen. "De ene moord is de andere niet." D66 heeft hetzelfde standpunt.

Ook onder andere oppositiepartijen lijkt er geen steun te zijn voor Eerdmans' voorstel. Volgens de PvdA bewijzen minimumstraffen in andere landen dat het uiteindelijk 'geen effect' heeft op de strafmaat. Er blijven allerlei uitzonderingen toepasbaar. Zowel de SP als GroenLinks wil de vrijheid van de rechter niet beperken om ook een lagere straf op te leggen. "We moeten voorkomen dat de rechter een soort stempelmachine wordt", zegt GroenLinks-woordvoerder Olof van der Gaag.

De LPF heeft drie jaar geleden al eens geprobeerd om minimumstraffen in het Wetboek van Strafrecht te krijgen. De Raad van State kraakte het voorstel destijds af, waarna de partij het voorstel introk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden