Geen bibliotheek, wel volkscultuur

PVV trekt extra geld uit voor Limburgse fanfares en schutterijen CDA en VVD steunen de motie

De Limburgse cultuurgedeputeerde Noël Lebens zat gisteren naast vier stralende bestuurders van muziekclubs en schutterijen. In het Huis van de Kunsten in Roermond presenteerden zij de plannen om 'volkscultuur' in Limburg te stimuleren. In tijden van bezuinigingen krijgt deze cultuurtak van de provincie juist 5 miljoen extra. "We zijn zeer tevreden, ik kan niet anders zeggen", zegt Jos Michels, president van de Oud-Limburgse Schuttersfederatie.

De clubs vroegen er niet om, maar krijgen het geld wel. Het moet muziekscholen en musea in Limburg gek maken van jaloezie. Natuurlijk kunnen de fanfares, harmonieën en koren het geld goed gebruiken. Maar om nou te zeggen dat het slecht gaat met volkscultuur in Limburg, nee.

"Wij hebben 1100 koren, en ik zie positieve ontwikkelingen", zegt Wil Giesbertz van de Limburgse afdeling van de Verenigde Nederlandse Korenorganisaties. Waarom volkscultuur het geld nodig heeft? "Daarvoor verwijs ik naar Provinciale Staten, die hebben het besluit genomen", zegt Manon Pelzer van de Limburgse Bond van Tamboerkorpsen. "Wij zijn blij verrast, en bedanken hen van harte."

De PVV, in Limburg bestuurspartij, kwam in november met het initiatief voor het extraatje. Coalitiepartners CDA en VVD steunden de motie. De grootste hap van het geld (3 miljoen) gaat naar opleiding en talentontwikkeling bij de verenigingen. "Veel koren hebben wel een dirigent, maar niet iemand die echt werkt aan koorscholing en samenzang", legt Giesbertz uit. De rest van het geld gaat naar uniformen en instrumenten, en ondersteuning voor bestuurders. Verenigingen kunnen vaak moeilijk aan bestuursleden komen. Ze hopen dat het helpt als ze bestuursleden in spe een cursus bieden.

SP-Statenlid Daan Prevoo noemt het 'bizar' dat de coalitie een uitzondering maakt voor volkscultuur. De provinciale VVD en PVV blokkeerden steun aan het Limburgs Symfonieorkest, dat kampt met een miljoenenbezuiniging van het Rijk. In de provincie verdwijnen in rap tempo productiehuizen, muziekscholen en bibliotheken, stelt Prevoo.

De SP'er vindt dat er discussie zou moeten zijn over de culturele basis die de provincie op eigen kosten in stand moet houden om 'kaalslag te voorkomen'. Ook kunst en cultuur die de PVV als elitair ziet, vindt hij belangrijk. "Henk en Ingrid komen ook in musea. Misschien hebben Henk en Ingrid wel een zoon die saxofoon wil spelen. Dat kan niet bij een harmonie", stelt Prevoo.

En CDA-gedeputeerde Lebens, waaraan zou hij het geld het liefst besteden? Lebens formuleert voorzichtig. "Ik zou het zoeken in talentontwikkeling, net zoals we nu gaan doen. Maar als ik een vrijbrief zou krijgen, zou ik het breder aanpakken", erkent hij. "Maar de Staten hebben duidelijk een richting aangegeven in hun motie."

De subsidie voor volkscultuur biedt nog wel een kansje voor professionele instellingen, zoals het Limburgs Symfonieorkest. Een klein deel van het geld is beschikbaar voor innovatieve samenwerking. Wie de handen ineenslaat met een fanfare of harmonie, kan mee-eten uit de ruif.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden