Geen bezwaar tegen het kerststalletje

reportage Buma roept tv-kijkers in reclamefilmpje op om met Kerst naar de kerk te gaan

Zo'n vijftien mannen en vrouwen wurmen zich met kabels, camera's en schijnwerpers door een Amsterdams woonhuis. Een poederkwast strijkt nog even over het gezicht van Sybrand Buma, in het dagelijks leven leider van de CDA-fractie in de Tweede Kamer. Dan neemt de politicus plaats aan een feestelijk gedekte tafel vol lekkere hapjes, kaarsen en sparrengroen. De camera registreert hoe Buma vergenoegd kijkt naar zijn disgenoten.

Dit zijn de opnames van de spot die de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) volgende week uitzendt. In precies dertig seconden roept de PKN tv-kijkers op om met Kerstmis naar de kerk te gaan. Gisteren werden de beelden geschoten. De CDA-leider is een prominente figurant.

Terwijl de medewerkers van het productiebedrijf zich het vuur uit de sloffen lopen, toont een scherm in de hal live hoe Buma met brede armgebaren de jongelui aan zijn tafel aanspoort om ter kerke te gaan. Een fractiemedewerker van Buma's partij - een jongeman met een scheiding opzij en een keurig pak - legt het tafereel vast met zijn telefoon.

Ook Rob Snoek, verantwoordelijk voor de rekwisieten in het filmpje, staart naar het scherm. "Deze scène beeldt het einde van de maaltijd uit", weet hij. De bril die eerst nog op zijn hoofd stond, staat nu op het puntje van zijn neus. Gedempt klinken stemmen uit de keuken door.

Kwade tongen beweren dat Buma in het filmpje figureert om zetels binnen te slepen voor het wegkwijnende CDA. Maar zó berekenend is hij heus niet te werk gegaan, suste de politicus voorafgaand aan de opnames. Buma: "Ik ben actief lid van de protestantse kerk. Daarom doe ik het."

Rekwisiteur Snoek heeft intussen andere zorgen. Hij vertelt dat hij van alles bij zich heeft om een fraaie kerstsfeer te maken, tot aan zakken met nepsneeuw toe. "En ik heb voor duizend euro aan servies moeten kopen", verzucht hij.

Met de kerk heeft Snoek, die doorgaans musicals aankleedt, niet zoveel ervaring. Hij wijst op een minuscuul kerststalletje - van oudsher een rooms-katholieke decoratie - achter de rug van Buma. "Ik heb voor de zekerheid gevraagd of dat kon. Dat kon dus gewoon."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden