Geen bezwaar proefgasboringen Schiermonnikoog

De vuurturen van Schiermonnikoog. Beeld anp
De vuurturen van Schiermonnikoog.Beeld anp

Minister Henk Kamp (economische zaken) heeft geen bezwaar tegen twee tijdelijke proefboringen naar aardgas ten noorden van het eiland Schiermonnikoog. De eerste boring vindt plaats in beschermd natuurgebied.

Redactie

Het bedrijf ENGIE wil de eerste proefboring in de winter van 2017 uitvoeren op 5,4 kilometer ten noorden van het eiland. Als de boring een succes is, wil de onderneming de winter daarop een tweede boring uitvoeren, schrijft minister Kamp vandaag aan de Tweede Kamer. Elke proefboring neemt een periode van drie tot vier maanden in beslag.

Over de kwestie is al twee keer een informatieavond gehouden op het eiland. Bewoners van Schiermonnikoog vrezen aantasting van de horizon en de gevolgen daarvan voor het toerisme. Minister Kamp benadrukt dat de proefboringen niet automatisch zullen leiden tot een nieuw offshore productieplatform, maar dat er bij succesvolle resultaten een 'nieuwe besluitvormingsprocedure' gestart zal worden.

Concessies
Het besluit is een deceptie voor Natuurmonumenten, dat pleit voor een moratorium op nieuwe delfstoffenwinning onder de Waddenzee. "Er worden de laatste jaren doorlopend concessies gedaan in het Waddengebied", zei Wilfred Alblas, regiodirecteur bij Natuurmonumenten, vorig jaar in Trouw. "We moeten weg van de incidenten-politiek. Daarom roepen wij op tot een moratorium. In werelderfgoed en een natuurgebied van internationale betekenis voor trekvogels, behoren de natuurwaarden centraal te staan in de besluitvorming."

Minister Kamp schrijft in zijn brief dat de proefboringen niet in het gebied van het werelderfgoed zullen plaatsvinden. "Het gebied van het Werelderfgoed Waddenzee is geografisch beperkt (...). Een groot deel van het eiland Schiermonnikoog, de Noordzeekustzone en de Noordzee vallen daarbuiten."

Henk Kamp Beeld anp
Henk KampBeeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden