Geen bewijs voor complottheorie

De advocaten van Marc Dutroux en consorten hebben gisteren hun eerste serie pleidooien afgerond. Volgens Dutroux' advocaat moet het proces eigenlijk worden overgedaan, maar zo ver zal het niet komen.

BRUSSEL - De jury kan maar beter afzien van het beantwoorden van de 240 schuldvragen tegen Marc Dutroux en de drie medeverdachten in het megaproces in Arlon. Er zijn te veel tegengestelde feiten, er is te veel mist. Xavier Magnée houdt vol dat zijn cliënt Marc Dutroux altijd maar een kleine worm was in een geavanceerd pedofilie- en drugsnetwerk. Maar het is precies die mist, die ongrijpbare materie, waaraan hij zich probeert vast te klampen.

Iedereen dacht dat Magnée, een vermaarde advocaat, de afgelopen dertien procesweken wel zou hebben gebruikt om de messen te slijpen voor een haarscherp betoog, een spervuur van argumenten dat de jury in elk geval aan het wankelen zou brengen. Maar Magnée volgde precies de lijn die Dutroux zelf ook het hele proces heeft vastgehouden. Dutroux heeft dingen fout gedaan, jazeker, maar hij is ook een slachtoffer.

Magnée houdt dus consequent vast aan zijn koers. Hij kan niet anders, zo lijkt het, want Dutroux wekte in het proces geen enkele sympathie. Getuigen als Sabine en Laetitia, die zijn kelder overleefden, maakten een sterke indruk en de juryleden schrokken zich een ongeluk toen ze die kelder met eigen ogen aanschouwden. Bovendien gedroeg Dutroux zich onbeschoft en liet hij uit tegengestelde verklaringen blijken een totaal onbetrouwbare bron van informatie te zijn. Geen andere keus voor Magnée dus, dan maar sympathie te proberen te wekken door te zinspelen op hogere machten die Dutroux dwongen tot wat hij deed.

Alleen, voor die hogere machten is nu juist geen spat bewijs gekomen. Zelfs openbare aanklager Michel Bourlet, die aanvankelijk sterk in een netwerk geloofde, matigde daarover in zijn requisitoir zijn toon. Het enige waar Magnée zich nog aan kon vastklampen waren al die kleine feitjes, hoe onbeduidend ook, die niet echt aan het licht zijn gekomen en suggereren dat er heel misschien toch meer aan de hand was. Ze geven hem het middel om nog een stap verder te zetten: Niet alle feiten zijn bekend, dus moet het proces over. ,,Ik verzoek de jury om de schuldvragen niet te beantwoorden.''

Het is een nooit vertoonde tactiek die volgens specialisten geen kans maakt. Als een jurylid weigert 'ja' of 'nee' te antwoorden op een schuldvraag is hij 'onwillig' en wordt hij verwijderd. Maar als alle juryleden dat doen, moeten ze allemaal naar huis en is er geen jury meer om het proces voort te zetten. Maar zo ver ziet niemand het komen.

Het enige dat Magnée mogelijk bereikt is dat de complottheorie rond de bende-Dutroux tot in lengte van dagen zal voortbestaan. Wie daar echter nog een stokje voor kunnen steken, zijn de advocaten van de andere verdachten. Dutroux heeft hen stuk voor stuk tegen zich in het harnas gejaagd, en deze week zetten ze hem dat betaald. Zijn ex-vrouw Michelle Martin is zowel psychisch als fysiek zwaar door hem mishandeld, zijn kompaan Michel Lelièvre was drugsverslaafd en speelde een rol die volstrekt in het niet viel bij die van Dutroux.

En Michel Nihoul? Die wist van niks, volgens zijn advocaten: ,,Het bewijs tegen hem is opgebouwd als in een supermarkt: men neemt een rot stuk fruit en een schoen met een fabricagefout. En dan aan de kassa beweren: 'Wat een bende misdadigers is dat hier'.'' Voor de andere verdachten is het zonneklaar: Dutroux heeft het allemaal gedaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden