Geen bewijs brandstichting daklozenhostel

(Novum) - De politie vindt waarschijnlijk geen bewijs dat de brand die vrijdagnacht een daklozenhostel in Den Bosch in de as legde is aangestoken. Het technische onderzoek naar de oorzaak van de brand loopt nog, maar zal waarschijnlijk door de hevigheid van de brand niets opleveren. Dat zei burgemeester Ton Rombouts dinsdagavond tijdens een raadsvergadering.

De komst van het daklozenhostel aan de Churchilllaan in de buurt van twee scholen was omstreden. Mede om die reden ging de politie er kort na de brand al van uit dat er sprake was van brandstichting. Ook nu er nog geen harde bewijzen zijn die dat ondersteunen veronderstelt de politie nog steeds dat de brand is gesticht. "Het zou anders wel erg toevallig zijn", zei een politiewoordvoerder.

Oppositiepartijen legden het college in de stad tijdens de raadsvergadering het vuur aan de schenen over de manier waarop het besluit is genomen over het hostel. De locatie en de manier waarop er over de plannen is gecommuniceerd kwamen de burgemeester en wethouders op een motie van wantrouwen te staan. De drie oppositiepartijen die de motie indienden waren ook de enigen die erachter stonden, waardoor het dagelijks bestuur gewoon kan blijven zitten.

Tot ontsteltenis van omwonenden werd eind vorige maand bekend dat de gemeente meewerkt aan een project waarbij verslaafde daklozen met psychiatrische problemen in een woonwijk worden gehuisvest. Bewoners van de Kruiskamp kregen een brief in de bus van de instelling voor verslavingszorg Novadic-Kentron. Daarin stond dat in hun wijk een opvanghuis zou komen en dat inspraak niet meer mogelijk was.

Het hostel maakte deel uit van grotere plannen van de gemeente. In de periode tot 2015 moeten vijf of zes hostels verrijzen voor 150 dak- en thuislozen. Na de brand kondigde burgemeester Rombouts aan dat de gemeente het beleid doorzet. Dinsdagavond werd een nieuwe locatie bekendgemaakt aan de Onderwijsboulevard. Volgens een woordvoerder van de gemeente zijn daar ook scholen, maar geen basisscholen, zoals bij het gebouw aan de Churchilllaan het geval was.

SP-fractievoorzitter Cecile Visscher hoopt dat de gemeente nu beter luistert naar eventuele bezwaren van omwonenden. "Het college heeft toegezegd beter te gaan luisteren."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden