Geen belt, maar bos in de groene buffer

VLAARDINGEN - Het wachten is op de pendelbus, speciaal ingezet ter gelegenheid van de geboorte van een bos in de Lickebaert. Na vandaag is het bescheiden natuurgebied, dat Vlaardingen nog net scheidt van Maassluis, 15 000 bomen rijker.

Enkele weken na de Nationale Bomenplantdag, geven de Vlaardingse burgers alsnog gehoor aan het koninklijk verzoek bomen te planten. Uit protest. Tegen het besluit de Lickebaert te veranderen in een stortplaats voor vervuilde grond.

De betrokkenheid blijkt groot. De bus is te klein voor de vele mensen en spaden die staan te wachten op het stationsplein. In de Lickebaert zelf hebben zich inmiddels enkele honderden Vlaardingers verzameld, wachtend op hun beurt om ergens in het 60 hectare grote gebied een of meer boompjes te planten.

Het zullen er duizenden worden, verwacht Nico Koffeman. Hij voert het woord namens de Initiatiefgroep tegen Afvalberging, die zeven weken geleden spontaan in het leven is geroepen toen duidelijk werd dat de Lickebaert definitief wordt gereserveerd voor een 40 meter hoge afvalberg van zo'n miljoen kubieke meter.

Het gaat de mensen nu echt te ver, zegt Koffeman. "Sinds jaar en dag is de milieuzorg het stiefkind van de gemeente Vlaardingen. Ten tijde van de vele problemen met smog en dioxinevervuiling in dit gebied werd als goedmakertje de Lickebaert als groene bufferzone aangewezen. Tot een maand geleden zou er alleen schoon afval worden gestort, maar daarvoor bleek het terrein te groot. Dus worden straks ook maar vervuilde grond en bedrijfsafvalstoffen naar de polder gebracht. De bevolking is woedend over zoveel politieke onbetrouwbaarheid."

De buitenstaander schudt meewarig zijn hoofd. Een troosteloos ogend stuk grond, vol sleuven en modder, wordt verdedigd als ware het een zeldzaam natuurverschijnsel. Voor dag en dauw schijnen er echter bijzondere vleermuizen, buizerds, vossen en reeen in de Lickebaert te dwalen. Maar het is niet alleen de verstoring van flora en fauna die de burgers verontrust.

"Het bedrijfsafafval zou worden opgehaald bij de industrie die hier vlakbij, aan de overkant van de Waterweg, is gevestigd. Per trein wordt het 's nachts via RotterdamZuid, dwars door een aantal woonwijken, weer terug naar Vlaardingen vervoerd. Geluidsoverlast en stank spelen dus ook een rol" , vertelt Koffeman.

Rond het middaguur ziet de Lickebaert er al een stuk vrolijker uit door de vele boompjes en de wapperende witte vlaggetjes die aan de jonge aanplant zijn vastgemaakt. De vraag is voor hoelang, want het recreatieschap Midden-Delfland, dat het Lickebaertgebeid in erfpacht heeft, kondigde eerder aan zonder meer te zullen optreden tegen het planten van bomen.

Koffeman legt uit dat de Initiatiefgroep uiteindelijk de gedoogdenstatus heeft gekregen van MiddenDelfland. "Maar het recreatieschap kondigde deze week aan dat, zelfs als de stort er niet komt, de bomen worden weggehaald. Dan willen ze de Lickebaert namelijk verkopen. Maar daar heben ze helemaal geen zeggenschap over. Dat beslist de politiek. En aangezien dat beluit over twee jaar moet worden genomen, geloof ik niet dat de bomen worden weggehaald. In dat jaar zijn er immers ook verkiezingen."

De gemeente Vlaardingen, die heeft ingestemd met de stortplaats, lijkt te zijn geschrokken van het massale protest. De Initiatiefgroep krijgt subsidie voor juridische bijstand in de strijd tegen het besluit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden