Geen behoefte aan nóg meer retoriek

Gemeenteraden moeten actiever de dialoog aangaan met burgers en lokale organisaties, betogen Hans Vollaard en Hester van de Bovenkamp in hun artikel 'Nodig de huisarts eens uit in de raad' (Opinie, 23 mei).

Vollaard en Van de Bovenkamp leggen de bal bij de gemeenteraad: nodig mensen actief uit. Maar juist huisartsen en andere specialisten laten zich niet of nauwelijks uitnodigen door de raad. Tijdgebrek wordt veelal als reden aangevoerd. Maar er is nog een andere reden: het argument dat je pas praat met de gemeente als je zaken kunt doen.

Tijdens de werkbezoeken die ik zelf als gemeenteraadslid in Woerden afleg, merk ik dat veel organisaties moeite hebben om met raadsleden te praten, omdat zij slechts ambtenaren en wethouders zien als de vertegenwoordigers van de gemeente. De gemeenteraad, dat is politiek en je komt er niet tot zaken. En voor een deel moet ik die mensen gelijk geven. Met raadsleden doe je niet concreet zaken. Dat kan en mag ook niet.

Met de gemeenteraad praat je wel over hoofdlijnen: over visie, over kaderstelling, over vernieuwing en verbetering van beleid. Niet zakelijk, wel noodzakelijk.

De oproep van Vollaard en Van de Bovenkamp moet daarom wat mij betreft gespecificeerd en uitgebreid worden: huisartsen en anderen, praat ook met de raad. En praat dan met de insteek dat je niet alleen zakelijk, maar ook noodzakelijk met gemeenteraden om de tafel moet zitten. Dát helpt de gemeente verder.

Andere punten die Vollaard en van de Bovenkamp in hun bijdrage aanhalen, nodigen eveneens uit tot een nuancering. Zo wekken zij de suggestie dat politieke partijen steeds meer leden verliezen en dat de deelname aan verkiezingen steeds verder daalt. Zij vermelden niet dat vooral de drie grote partijen leden verliezen en dat het aantal leden van de overige partijen min of meer stabiel is gebleven. En: dat de verkiezingsdeelname na de afschaffing van de opkomstplicht is gedaald, wijst op het feit dat de wérkelijke betrokkenheid altijd al lager was dan uit de statistieken bleek.

Niet de vermindering van de betrokkenheid bij de politiek is een probleem, maar de versplintering van de betrokkenheid. Het antwoord op die versplintering is niet nóg meer discussie, maar meer helderheid in de discussies die al gaande zijn. Meer argumentenfabriek, minder retoriek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden