Geen azc in Steenbergen, wel 100 statushouders

Een inwoner van Steenbergen overhandigt handtekeningen voor een referendum over de opvang van vluchtelingen aan burgemeester Joseph Vos tijdens de raadsvergadering. Beeld anp
Een inwoner van Steenbergen overhandigt handtekeningen voor een referendum over de opvang van vluchtelingen aan burgemeester Joseph Vos tijdens de raadsvergadering.Beeld anp

In Steenbergen komt geen asielzoekerscentrum. Wel zullen in de Brabantse gemeente hooguit honderd nieuwe vluchtelingen met een verblijfsstatus, zogenoemde statushouders, worden gehuisvest. Dat is vaavond besloten tijdens een raadsvergadering.

Het college had eerder voorgesteld tussen de 200 en 300 vluchtelingen op te vangen op meerdere locaties in de gemeente voor hooguit twee jaar. Maar dat voorstel werd weggestemd.

Eind oktober liep een informatiebijeenkomst met insprekers in een sporthal nog flink uit de hand. Woedende tegenstanders van opvang en herrieschoppers joelden luid en langdurig en maakten het sprekers vrijwel onmogelijk.

'Hetze tegen moslims'
Vanavond verliep de raadsvergadering zonder incidenten. College, raadsleden en acht burgers die spreektijd hadden aangevraagd werden door de tientallen geïnteresseerden in de zaal niet gestoord. Enkele sprekers distantieerden zich voor de uit de handen gelopen bijeenkomst in oktober. "Het blijkt maar weer eens hoe dun het vliesje is van onze zogenoemde beschaving. Een ordinaire hetze tegen moslims en de islam. Om wat tegengas te geven sta ik hier'', zei een spreekster.

Een eerder ingediend verzoek van zo'n duizend inwoners om een referendum over opvang te houden zal op een later tijdstip worden behandeld, zei waarnemend burgemeester Joseph Vos. Vanaf maandag heeft Steenbergen de 53-jarige Ruud van den Belt als nieuwe burgemeester.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden