Geen atletiek op Spelen in Rio, het lijkt onvoorstelbaar

Corruptie bij Russische Federatie mogelijk vervlochten met corruptie bij IAAF

Terwijl de IAAF een inspectieteam heeft opgetuigd om het geschorste Rusland te begeleiden bij de reiniging van het corrupte anti-dopingsysteem, komt de internationale atletiekfederatie zelf steeds zwaarder onder vuur te liggen. Mogelijk krijgt het IOC van de Wada-commissie, die het schandaal in de atletiek aanzwengelde, de aanbeveling atletiek uit te sluiten van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

Het is onwaarschijnlijk dat die soep zo heet zal worden opgediend, laat staan gegeten. Slechts de voorlopig geschorste Russen zouden zich daar aan willen branden, ze hebben althans de afgelopen dagen gedreigd de IAAF mee te trekken in hun corruptiesores.

Het is onvoorstelbaar dat atletiek van de Spelen zou verdwijnen. De sport vormt sinds jaar en dag het hoofdprogramma, zowel sportief als commercieel. Televisiezenders en sponsors zouden wijzen op hun kostbare contracten, waarin tien dagen met vele uren wereldwijde uitzending en exposure zijn opgenomen. Wat er ook gebeurt, de waarschuwing is een indicatie van de ernst van nieuwe onthullingen.

Zij komen van Richard McLaren, lid van de onafhankelijke Wada-commissie die het staatsgedoogde dopingsysteem in de Russische atletiek - en mogelijk de totale topsport in dat land - blootlegde. Daarmee is de koek niet op. In het rapport is ook gewag gemaakt van 'systematisch falen' van de IAAF en haar voormalige voorzitter Lamine Diack.

Gegevens daarover zijn doorgespeeld naar Interpol, waarna de Franse justitie een onderzoek is gestart naar mogelijke criminele activiteiten van onder anderen Diack, Gabriel Dollé, voormalig hoofd van de antidopingafdeling, en Habib Cissé, juridisch adviseur van Diack.

De zoon van Diack, Papa Massata Diack, maakt geen deel uit van dat onderzoek. Maar hij is door de ethische commissie van de IAAF net als de anderen aangeklaagd voor omkoping bij verhullen van positieve dopingtesten en aannemen van smeergeld bij de toewijzing van de WK atletiek van 2019 aan Qatar. Voor dat laatste werd de Senegalees, die voor de IAAF sponsoren moest aantrekken, op non-actief gesteld.

Het rapport van de ethische commissie verschijnt in december, de betrokkenen wacht vermoedelijk een levenslange schorsing. Nu de Franse justitie ook een onderzoek heeft ingesteld naar aanleiding van de bevindingen van de Wada-commissie, kunnen repercussies de hele IAAF treffen. De corruptie bij de Russische Federatie lijkt vervlochten te zijn met die van de IAAF-verdachten.

Openbaarmaking van het tweede deel van het onderzoeksrapport zou in deze fase dat Franse justitiële onderzoek frustreren. Toch klapte McLaren voor het Australische radiostation ABC uit de school. Een voorlopige schorsing, zoals ook de Russen kregen, "zou tot de aanbevelingen kunnen behoren als wij met de tweede fase van ons rapport naar buiten treden", zei McLaren. "We hebben informatie in relatie tot de IAAF moeten achterhouden om het criminele onderzoek door de Franse politie niet in gevaar te brengen. Maar in ons volgende rapport zal dat wel gebeuren."

IOC-voorzitter Thomas Bach wilde niet ingaan op de uitspraken van McLaren. "Ik hoor dit voor het eerst", zei hij tegen persbureau AP. "Dit is voor mij op dit moment pure speculatie."

Waar de Russische atleten inmiddels hebben geprotesteerd tegen de collectieve schorsing ('schone atleten' zouden de dupe zijn, al is het de vraag wie schoon is binnen een georganiseerd systeem waarin verdonkeremanen van positieve testen eerder regel dan uitzondering was), neemt de roep om hardere maatregelen toe.

Volgens Dick Pound, voorzitter van de onderzoekscommissie, kan Rusland pas terugkeren op het internationale podium als het bewijst dat de antidopingorganisatie kan opereren zonder bemoeienis van de Russische geheime dienst. Het lijkt twijfelachtig of het politieke systeem van Rusland dat accepteert.

Volgens Inando, het instituut van nationale dopingorganisaties waarvan de Nederlandse Dopingautoriteit een van de 53 leden is, gaan zelfs 'schone' Russen de Spelen niet halen. "De Russische Federatie en haar atleten moeten worden uitgesloten van de Olympische Spelen in Rio", zei Inado in een verklaring. "De corruptie in de Russische atletiek verdient niet minder."

Volgens voorzitter David Kenworthy zijn de problemen bij de Russen bovendien te groot om voor 12 augustus 2016, de dag dat het olympische atletiektoernooi begint, schoon schip te maken.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden