Geen applaus voor nieuwe politie-cao

Uit de mond van Doekle Terpstra klonk het als een beklonken zaak. „We zijn er uit”, zei de bemiddelaar gisteren vastbesloten na zijn laatste nachtelijk overleg met de politiebonden.

Zijn stappenplan voor bemiddeling tussen bonden en minister was binnen de vastgestelde twee weken keurig afgewerkt. Vol vertrouwen over het bereikte resultaat gaf hij aan: „Het is nu hamertje-tik.” De rumoerige actiemaanden en de frictie tussen de bonden onderling stelden hem voor een lastige klus. Dus het is knap dat Terpstra de problemen zo snel wist glad te trekken.

Toch valt het nog te bezien of de eindstreep inderdaad vlekkeloos is bereikt. Terpstra gaf zelf ook aan dat het resultaat geen eclatant succes van de vakbonden is. Zij hebben in zijn ogen behoorlijk wat uit te leggen aan hun leden. Daar raakt de oud-CNV-voorman en huidige voorzitter van de HBO-raad de kern van de zaak: het woord is nu aan de vakbondsleden.

Uit de eerste reacties blijkt dat het voor veel agenten nog helemaal niet zo vanzelfsprekend is dat er direct een akkoord komt. Te beginnen bij de Algemeen Christelijke Politiebond (ACP). Koud uit het overleg met Terpstra en de collega-bonden liet ACP-voorzitter Gerrit van der Kamp weten dat er absoluut nog geen sprake is van een cao-akkoord. Dat geluid strookt niet met de triomftrompet van Terpstra.

Ook de andere grote politiebond, de Nederlandse Politiebond (NPB), liet bij monde van voorzitter Hans van Duijn weten dat het nog geen uitgemaakte zaak is. De Zuid-Gelderse afdeling van de NPB liet gisteravond weten het bod niet te accepteren. De bond gaat de leden informeren, maar durft hun reactie nog niet in te schatten.

De middelgrote politiebond ANPV, met 5000 leden, spreekt van een tegenvallend resultaat. „Maar we kunnen niet anders dan het aan onze leden voorleggen.” Alle partijen willen snel een ledenraadpleging houden om te besluiten of ze akkoord kunnen gaan. Ze leggen het resultaat neutraal voor, zonder aanbeveling.

De mening van individuele vakbondsleden, dé agent, moet dus niet worden uitgevlakt. En in het politievak, waar de organisatiegraad met 80 procent zeer hoog is, gaat het om ongeveer 50.000 stemmen die meetellen.

De grootste bonden, ACP en NPB, hebben beide ruim 23.000 leden. Het is moeilijk te peilen hoe blij of ontevreden de gemiddelde agent is met het bereikte principeakkoord.

Via internet kwamen meteen reacties los. Op de weblogs van de politievakbonden werden door politiepersoneel korte berichtjes geplaatst. „Je hoeft voor de ledenraadpleging niet naar IJsselland te komen, wij gaan hiermee namelijk niet akkoord”, schreef agent Peter de Vries uit Hoogeveen ’s middags op de ACP-site. Vrijwel alle opmerkingen van agenten op de site zijn afkeurend.

Er is vooral veel commentaar op het feit dat het uiteindelijke bod van Ter Horst geen structurele loonsverhoging behelst en dat de minister eenmalige bonussen als zoethoudertjes zou geven. Veel agenten roepen dan ook op tot meer acties.

Ook agenten van de NPB, waarvan de eisen iets dichter in de buurt komen van het bod van Ter Horst, leggen hun twijfels op het web bloot. Al vormt de bloggende groep waarschijnlijk de ’harde kern’ van boze agenten, de internetreacties duiden wel op een kritische ontvangst voor de vakbondonderhandelaars.

Tijdens het slepende cao-conflict van de afgelopen maanden is duidelijk geworden dat de onvrede bij agenten diep zit. Het gaat hen om ondermaats loon, die tien procent van het politiepersoneel volgens de ACP dwingt om een bijbaan te zoeken.

Maar onderliggend missen de agenten ook respect en waardering voor hun werk. Ook die sentimenten kunnen meespelen als de ze straks een stembiljet over het cao-akkoord op de mat krijgen. Pas na de ledenraadpleging wordt duidelijk of minister Ter Horst de klus net zo gestructureerd kan afronden als Terpstra die voor haar voorbereidde.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden