Geen aparte opleiding voor leraren in de kleuterklas

Kleuteronderwijzers willen bijna allemaal dat er weer een lerarenopleiding voor de kleuterklas wordt ingevoerd. Maar minister Bussemaker en staatssecretaris Dekker van onderwijs willen daar niet aan. Leraren kunnen binnen de pabo- opleiding een specialisatie 'het jonge kind' doen, maar wie afstudeert, moet zijn opgeleid voor groep 1 tot en met groep 8. Dat maakt onderwijzers, zeker met het oog op het lerarentekort, breder inzetbaar. Bovendien zou een brede pabo-opleiding "aantrekkelijker zijn voor doelgroepen die we graag meer op de opleiding zien, bijvoorbeeld mannen", schrijven de bewindslieden in een brief aan de Kamer.


De brief is een tegenvaller voor de 2812 kleuterleerkrachten die deelnamen aan een enquête van CDA-Kamerlid Michel Rog. Liefst 92 procent stemde voor herinvoering van de kleuteropleiding. De KLOS (Kleuter Leidster Opleiding School) ging in 1984 op in de pabo.


Ook de Werk- en Steungroep Kleuteronderwijs (WSK) vindt de afgestudeerde pabo-studenten onvoldoende toegerust voor het lesgeven in de onderbouw. Zij richten zich teveel op onderwijs via lesmethoden, terwijl kleuters volgens de WSK 'nog geen schoolkinderen zijn'. Zij moeten spelen. Begeleid je dat goed, dan leren de kinderen daarvan het meest. Maar het ministerie vindt juist dat de pabo de laatste jaren een goede ontwikkeling heeft doorgemaakt. Sinds 2013 bestaat de specialisatie die zich richt op het jonge kind.


De Verdieping 2|3


Doorkleuteren of naar groep 3

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden